Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниВіра в Бога оберігає від чар
Новини

Віра в Бога оберігає від чар

Про це розповідає протоієрей Ігор Янчук, клірик парафії Різдва Пресвятої Богородиці, у телепрограмі «Духовна абетка» на «12 каналі».

Говорячи про язичницькі ритуали, забобони, народну магію, отець наголосив, що сьогодні особливо модним серед молоді є таке дійство як хеловін. Воно зародилося у глибоку давнину в племенах кельтів і спочатку називалося самайн. Суть цього свята полягала в тому, що закінчувався рік і люди дякували богам за врожай. Це супроводжувалось великими веселощами. Із тим днем пов`язували повір`я, що душі людей, які померли цього року й були грішниками, перевтілюються у звірів. Але в IV–V ст., коли прийшло християнство на ці землі (сучасні Англія, Шотландія, Ірландія, частина Франції), хеловін не перестали відзначати. А з часом, коли ірландці та шотландці (колишні кельти) масово емігрували в Америку й інші країни, свято набуло всесвітнього масштабу і змінило назву.

Церква аж ніяк не схвалює цього святкування, пояснює панотець. Бо церква навчає, що Бог є Богом живих. А хеловін пропагує смерть і насилля, хоч і в карнавальному вигляді. Активно включився маркетинг і підприємливі люди почали заробляти на цьому. «Ми ж проповідуємо, що Ісус Христос переміг смерть, а хеловін несе в собі саму смерть, страждання, видовища, які неприємні для християн. І кожна людина повинна знати, що зображення, які використовуються під час такого святкування, несуть більше негативу. Так диявол потирає руки, бо виконує свою роботу через забави – пропагуючи насилля… Відомі й жертвоприношення під час хеловіну, і його прихильники часто збираються на кладовищах». Не раз батьки кажуть, що дитина після хеловіну заїкається, щось не те з нею діється.

Відьми, ворожки, знахарі відомі ще з давніх часів, коли активно розвивалося мисливство, рибальство. Це були особливо спостережливі люди, які помічали, що захворівши, тварини їли ті трави, яких раніше не їли. Люди з часом і собі почали використовувати трави як ліки. І були такі травниці, до яких зверталися за порятунком, відьми й знахарі (яких так називали, бо вони «щось відали, щось знали»). Душпастир каже, що дійсно, є обдаровані люди, які насамперед силою молитви, а тоді вже травами можуть лікувати певні недуги. Але в більшості – це шарлатани, а не народні цілителі. Тому треба бути дуже уважними до тих, кого називають цілителями, бо він деякого «зцілювання» може бути і чимала шкода. Як же вберегтися від впливу тих, хто використовує свої вміння не на благо, з лихою метою?

Православна віра – це спосіб життя: прокинулися вранці й помолилися, йдете до праці – з молитвою, перед їжею та сном – молитеся, зберігаєте пости, ходите до храму, читаєте побожну літературу, робите добрі вчинки. Річний календар богослужінь розраховано так, щоб людина була фізично і духовно здоровою. Хто вірить в Ісуса Христа, визнає Святу Трійцю і щиро молиться, таким нічого не загрожує – жодні наврочення, заговори тощо.

На підтвердження панотець наводить з історії церкви приклад Кипріяна та Юстини. Кипріян був потужним магом, що міг долати силу тяжіння, керувати природними стихіями. Якось до нього прийшов хлопець і розповів, що йому сподобалася дівчина. Юстина була християнкою. Хлопець платив гроші, щоб на неї Кипріян навів приворот, щоб вона його полюбила і стала дружиною. Що тільки маг не робив, але нічого не діяло. Потім дівчина розповідала, що в її серці така запалювалась пристрасть до цього хлопця, що вона могла її погасити тільки Ісусовою молитвою. Тому вона з молитви не виходила. Кипріян посилав бісів, бо він вільно з ними спілкувався, але все дарма. І тоді задумався: раз я не можу просту людину християнку приворожити, то який же Бог християнський зі Своїми можливостями! Він пішов до єпископа, щиро йому все розказав, покаявся і привселюдно спалив усі свої книги. Врешті Кипріян став єпископом. Знаючи ієрархію нечисті, він написав молитву на вигнання бісів із людей.

«Якщо ми віримо в ритуали, ворожкам, віщунам, а наша віра в Бога слабка, звичайно, це нам шкодить. Коли ж маємо міцну віру – нам нічого й ніколи не зашкодить», – переконаний душпастир.

Програма «Духовна абетка» – спільний проєкт «12 каналу» та єпархіальної телестудії «Собор». Ведуча Марія Вавринюк. Цей, а також усі інші випуски можна подивитися тут.

2 листопада 2023 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери