Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниЧому похід до ворожки чи екстрасенса може призвести до смерті
Новини

Чому похід до ворожки чи екстрасенса може призвести до смерті

Доводами зі Святого Письма з цього приводу ділиться протоієрей Дмитро Черенюк, клірик луцького храму Холмської ікони Божої Матері, у телепрограмі «Церква і релігія» на каналі «Конкурент TV».

Засоби масової інформації переповнені оголошеннями та рекламними роликами на зразок: ворожка чи маг допоможе зцілити від безпліддя, знімає вроки, викачує яйцем багаторічні хвороби... За усім цим стоїть шарлатанство, маніпулювання підсвідомістю та звичайний нечесний бізнес, пояснює священнослужитель.

На жаль, каже він, це такий вид заробітку для багатьох людей, які не мають жодного стосунку до медицини. Але при цьому слід розуміти, що вони не зможуть заволодіти волею людини без її згоди. Дії таких ворожок, магів чи екстрасенсів базуються за логікою і принципом диявола. Душпастир пояснює, що диявол не є антиподом Бога. За вченням церкви, диявол – антипод людини, адже він так само створений, лише наділений певними особливостями. Все ж кожен християнин має засоби, щоб боротися з ним. Бо якщо ми перестанемо боротися з дияволом, то загинемо, нагадує священник.

«Церква відкидає дії екстрасенсів із двох причин: вони співпрацюють з дияволом або ж це звичайнісінький шарлатан. Метою окультних занять було і є завжди – відлучити людину від Бога. Люди, які займаються окультизмом, позиціонують себе мудрими, потужними, але сила, з якою вони працюють, – бісівська. Дослідники кажуть, що в людей, які захоплюються лікуванням в екстрасенсів, захоплюються різними нечистими речами, зʼявляється окультна хвороба, яка є психосоматичною, і це може призвести до різноманітних наслідків. Наприклад, манія переслідування, начебто чуються різні голоси… Ми розуміємо, що це не від Бога. І потрапляють під цей вплив часто вразливі верстви населення – молоді жінки або діти. Окрім загострення хвороб чи проблем, з якими людина звернулася до так званого цілителя, виникають й інші труднощі в сім`ї, зі здоров'ям», – розповідає панотець.

«Але ж деякі з моментів збуваються», – думає людина. І от небезпека саме в тому, що вона чує нову інформацію і зосереджується на ній, а потім ця інформація паралізує її розум, ламає її і людина реально змінює своє буття. Те, у що вона повірила, стає її реальним життям. «Ми знаємо слова Ісуса Христа: „По вірі вашій нехай буде вам“. Якщо людина дійсно вірить у бісівські речі, може прийняти навіяну дияволом волю... Щодо питання, чи можемо ми звертатися до екстрасенсів чи подібних людей, апостол Павло сказав: „Все мені можна, але не все мені корисно“. Тож питання у тому, чи варто ризикувати», – наголошує священнослужитель.

Часто в суспільстві говорять про чорну і білу магію. «Існують різні позиції щодо відмінностей білої від чорної магії. Хтось каже, що воно одне й те саме, інші – що це різні речі й вони мають різну мету. Біблія не проводить різниці між білою або чорною магією. Якщо вона буде використовуватися на зло чи добро, все ж залишається магією і цілковито заборонена, бо звертається до сили, протилежної Богові».

Якщо зрозуміло, що чорна магія від диявола, то про білу говорять, що її представники нібито зцілюють молитвою, іконами, свічками. На це теж є певна думка, каже панотець: «Це може бути абсолютно театралізоване дійство. Тобто людина приходить до так званого білого мага і він читає якісь молитви для того, щоб прийняти і здобути прихильність цієї люди, завуалювати те, що відбуватиметься далі. Насправді Божої благодаті там немає. У нас в Україні є багато людей, які дійсно отримали дар від Бога лікувати, але вони ніколи себе не називали магами чи екстрасенсами. Один поважний архієрей казав, що якщо людина отримала надзвичайний зцілюючий дар від Бога, вона ніколи за це не братиме гроші, бо отримала його безкоштовно».

Є ще «білі маги», які звертаються до «матері землі», до різних стихій… Неважливо, до кого вони звертатимуться, називаючи себе магом, екстрасенсом. Але, якщо людина не звертається до Бога, то вона проти Нього. Незалежно від того, якими б добрими були ці наміри, найважливіше, що прихильники і ті люди, які практикують білу магію, не розуміють, що вони звертаються до одного і того ж джерела – до диявола, який протилежний Богові, пояснює духівник.

У Старому і Новому Заповітах усі види чаклунства засуджуються як порушення Господньої волі. Ще за часів фараона його маги хотіли скопіювати і протирічити чудесам, які показували Мойсей і Аарон. Апостол Павло засудив чаклуна, говорячи йому, що він ворог усякої правди і заплутує прості Господні дороги. Жоден чаклун або маг у Біблії не зображається у позитивному світлі, а всі засуджуються.

«Боже Слово говорить, що засуджується будь-яке чаклунство, бо воно походить не від Бога. Сатана обманює людей і завуальовує їх під всяких білих магів, називає себе „ангелом світла“. Але його бажання одне – пожерти, зламати, загубити якнайбільше людських душ. Біблія якраз застерігає від цього, застерігає від його хитрощів і говорить: „Будьте пильні й уважні, бо хитрий диявол ходить рикаючий, як лев, шукаючи, кого б пожерти“. Його обряди викликають гнів Господній, адже це непослух Йому. Про це чітко говориться у Другій книзі царств: „І він перепровадив свого сина через вогонь. І гадав, і ворожив, і настановив викликувачів духів померлих та духів віщих. І багато робив зла в очах Господа для того, щоб гнівити Його“».

Книга Левит говорить точно, чітко і беззаперечно: «Ніколи не звертайтеся до ворожбитів, не ворожіть і не гадайте, бо це все мерзотність в очах Божих». До всіх екстрасенсів, цілителів, знахарів треба ставитися дуже обережно, щоб уберегти себе. Як показує практика, відвідування цих людей тягне за собою незворотні, жахливі наслідки.

Один із найстрашніших наслідків ворожіння – смерть. Людина, яка ворожить, не замислюється, що накликає на себе біду, і це може призвести до загибелі, розповідає панотець. Так само вона може накликати цю загибель на душі тих, хто звертаються до неї.

Пророк Божий Єремія говорить: «А ви не прислухайтесь до ваших пророків, і ваших ворожбитів, і до ваших ясновидців, і до ваших знахарів, і до ваших чарівників, які говорять вам. І ви не слухайте своїх пророків, і своїх віщунів, і своїх ясновидців, і своїх волхвів… Бо вони пророкують вам неправду, щоб виселити вас із землі вашої, і щоб Я вигнав вас і ви загинули».

За часів Старого Заповіту віщунів народ побивав камінням. У Книзі Вихід написано: «Ворожки не залишай в живих». Робилося це все з простою метою – щоб хвороба гріха не ставала епідемією.

«Сьогодні час благодатний, сприятливий. Якщо ви раніше ворожили, вдавалися до різної магії, ходили до ворожки, – покайтеся, попросіть у Бога від щирого серця, щоб він очистив вас від цієї гидоти, гріха і його наслідків. І Він зробить це. Тому що написано в Євангелії від Іоана: „Кров Ісуса Христа, Його Сина, очищує нас від усякого гріха“. Реальна духовна сила походить лише від нормальних стосунків з Богом, через віру в Ісуса Христа, Святого Духа, святе причастя, які перебувають у серцях віруючих. Якщо ми з Богом, то хто може бути проти нас?» – підсумував священнослужитель.

Програма «Церква і релігія» – спільний проєкт каналу «Конкурент TV» та єпархіальної телестудії «Собор». Повністю випуск можна подивитися ось тут.

26 лютого 2024 р. Інші новини за рубриками: Священник Дмитро Черенюк
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери