Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниМитрополит – на презентації артефактів трипілля
Новини

Митрополит – на презентації артефактів трипілля

Митрополит Луцький і Волинський Михаїл побував на відкритті виставки «Трипілля – український Всесвіт». Захід в артгалереї «Образ» (просп. Волі, 2) представила ГО «Народний музей України».

Високопреосвященний у слові зазначив, що для цього вернісажу невипадково обрали весняне рівнодення: «Це культурні традиції, які існували в дохристиянський час та існують донині. Церква Христова і сьогодні пов’язує своє життя із деякими давніми обрядами. Хочу висловити вдячність голові обласної ради Григорію Недопадові за підтримку ідеї проведення цієї виставки. Під час спілкування з ним і виникла думка запросити на Волинь збирача старожитностей, у чиїй приватній колекції зберігаються трипільські артефакти. Вони дають можливість стверджувати, що культурний центр знаходиться саме в Україні», – каже владика.

Серед експонатів – залишки ниток, посудини для культових дійств, а також тарілка «Українська усмішка», для цього привезена з київського музею «Становлення української нації». Також на виставці представлено репринти картин, присвячених трипільській цивілізації та українській космогонії художника Олега Шупляка.

Трипільська культура набула найбільшого розквіту в 5500–2750 рр. до Різдва Христового серед племен між Карпатами й Дніпром. У часи розквіту їм належали найбільші за розміром поселення у Європі. Вони займалися хліборобством, тваринництвом, гончарством, ткацтвом, торгівлею.

На виставці побували представники влади, краєзнавці, художники, поціновувачі старовини.

Експозицію можна відвідати протягом місяця (середа, четвер, п'ятниця, субота) з 15-ї до 19-ї год.

Вхід – пожертва на ЗСУ.

22 березня 2024 р.
Інші новини за рубриками: Мистецтво, Митрополит Луцький і Волинський Михаїл
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери