Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниВолинська православна богословська академіяВикладач ВПБА – про справедливість
Новини

Викладач ВПБА – про справедливість

Своїми міркуваннями, як віднайти справедливість, викладач Волинської православної богословської академії Оксана Цап поділилася з інформаційним агентством «Конкурент» (konkurent.ua).

Це видання вирішило підготувати серію матеріалів, виокремивши десять найбільш актуальних, складних, гострих, дискусійних тем та обговоривши їх із представниками конфесій, представлених в обласному центрі. У вступному слові сказано таке: «В останні роки Україна і людство стикаються з великими і складними викликами та випробуваннями. Під їхнім тиском багато людей відчувають деформацію суспільних цінностей та руйнування моральних ідеалів. Стирається межа між добром і злом, важко відшукати істину. А люди діляться за поглядами на різні групи, напруга між якими зростає і час від часу виливається у насильство. В такі часи люди шукають відповіді у різних джерелах, в тому числі – духовних».

Першу публікацію присвячено пошукам справедливості. «Чому одним – все, іншим – нічого? Чому хтось насолоджується життям, навіть якщо проживає його не надто гідно, а хтось не може подолати хвороб, страждань і бідності, хоч і не зробив нікому нічого поганого? Чому в нашому суспільстві існує ніби „каста недоторканих“, яким все сходить з рук? Повинна людина самостійно відновлювати справедливість і боротися за неї, чи „нагорода“ обов’язково сама знайде свого „героя“?»

Матінка Оксана відповідає:«Справедливість – це налаштованість душі. Вона безпосередньо пов’язана із відповідальністю. З християнської точки зору, ми розуміємо справедливість як дії і вчинки християнина, які збігаються з його обов’язками перед Богом і перед людьми. Звісно, справедливість є. Тільки її завжди бракує. Часто люди запитують в тих чи інших випадках: „Хіба це справедливо?“. Але ж хіба може бути Бог несправедливим? Безумовно, що ні. „Праведний Ти, Господи, і справедливі суди Твої“ (Пс.118,137). Тому ми повинні самі оцінювати свої вчинки і бути справедливими до себе. Чи можна боротися за справедливість? Звичайно, починаючи із себе. Якщо кожен буде чинити відповідно до Заповідей, то він цим самим відновлюватиме справедливість. Але якщо людиною керують власні меркантильні бажання і вона свідомо порушує Заповіді, то як вона може боротися за справедливість?».

Оксана Цап – викладач церковно-історичних та гуманітарних дисциплін богословського факультету ВПБА, магістр психології і релігієзнавства.

18 грудня 2021 р.
Інші новини за рубриками: Волинська православна богословська академія
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери