Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниВолинська православна богословська академіяЛавришівське та Реймське Євангелія – у бібліотеці ВПБА
Новини

Лавришівське та Реймське Євангелія – у бібліотеці ВПБА

Стараннями директора видавництва «Горобець» Ганни Горобець у книгозбірні Волинської православної богословської академії з’явилися нові факсимільні видання.

Як повідомив сайт Vpba.org, захід відбувся в рамках проєкту «Повертаємо в Україну культурну спадщину». Фонди бібліотеки поповнено копіями цінних книг: Лавришівського Євангелія XIV ст. та Реймського XI–XIV cт.

Ректор протоієрей Володимир Вакін від імені викладачів та студентів подякував керівникові видавництва за подарунок.

Лавришівське Євангеліє-апракос (різновид Євангелія, в якому тексти розміщено в календарному порядку за церковними читаннями) є найдавнішою з кириличних рукописних пам’яток Великого князівства Литовського другої половини XIV ст. Ментальними, культурними, мовними й писемними традиціями книга безпосередньо пов’язана із волинсько-галицькою традицією, за якою відбувалося становлення литовсько-руської книжної та ділової писемності.

Реймське Євангеліє – новітнє наукове видання факсимільного типу унікального кирилично-глаголичного рукописного Євангелія, що отримало назву за місцем сучасного зберігання (м. Реймс у Франції). Це найдавніший рукопис, можливо, пов’язаний із київським скрипторієм та, ймовірно, з бібліотекою великого київського князя Ярослава Мудрого.

Користуватися надбаннями книгозбірні можуть не лише викладачі та студенти, але й усі бажаючі, попередньо записавшись.

25 грудня 2021 р.
Інші новини за рубриками: Волинська православна богословська академія
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери