Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниВолинська православна богословська академіяБібліотека ВПБА збагачується новими книгами
Новини

Бібліотека ВПБА збагачується новими книгами

Подарунок Волинській православній богословській академії передав митрополит Переяславський і Вишневський Олександр. Відтепер у бібліотечній колекції – його власна література та Фонду пам'яті Блаженнішого митрополита Володимира.

Книгозбірню духовного вишу започатковано 1796 р. в м. Острог (нині – Рівненська область), де утворилася тоді Волинська духовна семінарія. Книгосховище не раз потерпало від пожеж (1797, 1809, 1810, 1812 рр.). За час існування ВДС змінювала місце перебування. Так, 1836 року вона знаходилась у Кременці (тепер Тернопільська обл.). Саме тоді фонди бібліотеки успадкували від Кременецького польського ліцею унікальні книги. У 1902 р. перемістилася до Житомира, що тоді був центром Волинської губернії. За совєтів, у 1919 р., семінарію закрили і книгозбірні за спеціальним декретом передали до Інституту народної освіти й Волинського краєзнавчого музею. Потім семінарія у тому ж 1919-му переїхала знову до Кременця (то вже була територія Польщі). У 1939 р., після приєднання Західної України до СРСР, її закрили. У 1944 р. на Волині відбулися зміни в єпархіальній структурі з приєднанням її до Московського патріархату. У 1945 р. за сприяння місцевого єпископа Миколая (Чуфаровського) в Луцьку відкрили пастирські курси, які у 1946-му перейменували у Волинську духовну семінарію. Для навчального закладу потрібна була бібліотека. Перші книги подарували луцькі храми: собор Святої Трійці та Покровська церква. У 1953 р. бібліотека нараховувала 3126 одиниць. Книгозбірня постійно поповнювалася виданнями Московської патріархії. У жовтні 1990 р. відкрили Луцьке духовне училище, яке через рік отримало статус духовної семінарії. З її відродженням запрацювала і бібліотека.

Автор, упорядник і перекладач багатьох книг, що зберігаються тут, – протоієрей Петро Влодек, історик-богослов, який свого часу був настоятелем луцького Свято-Троїцького собору. Отець Петро здійснив переклади богослужбової літератури з церковнослов’янської. (Волинська духовна семінарія – єдина в Україні, де навчання за радянських часів велося українською мовою.)

Є в наявності іменні фонди, які регулярно поповнюються новою літературою, зокрема за рахунок благодійників.

Першим жертводавцем був митрополит Анатолій (Дублянський). Наприкінці 1993 року він передав із Німеччини свою богословську бібліотеку, яка нараховувала 394 книги і багато періодичних видань.

Частину власної бібліотеки (понад 200 книг) у 1996 році передав тодішній ректор семінарії Петро Вінцукевич. Збільшенню книгозбірні сприяли пожертви й української діаспори.

Один з останніх створених іменних фондів – фонд Екзарха Вселенського патріархату в Україні єпископа Команського Михаїла (Аніщенка). Це близько 150 богословських праць англійською і грецькою мовами.

У лютому 2020 р. Академія підписала угоду про співпрацю бібліотек богословських навчальних закладів України, це розширює можливості доступу до інформації. Завдяки цій співпраці викладачі та студенти ВПБА мають змогу користуватися виданнями не лише власної наукової бібліотеки, а й працями з книгозбірень учасників. У рамках відзначення актового дня ВПБА бібліотека щоразу поповнюється найновішими науковими працями та часописами інших закладів вищої духовної освіти.

Нині книжкові фонди налічують понад 16 000 примірників та понад 80 періодичних видань.

Користуватися бібліотекою Волинської православної богословської академії можуть усі бажаючі. Відчинено з 16.45 до 18.15, крім вихідних та свят. Приміщення знаходиться на другому поверсі, є читальний зал.

6 жовтня 2022 р.
Інші новини за рубриками: Волинська православна богословська академія
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери