Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниЧернецтвоІгумен Никодим (Смілий) про війну, зброю, церкву
Новини

Ігумен Никодим (Смілий) про війну, зброю, церкву

Намісник Братського чоловічого Хрестовоздвиженського монастиря в черговій передачі «Духовна абетка» на «12 каналі» (12kanal.com) відповідав на актуальні запитання, що хвилюють мирян.

В усіх храмах і монастирях єпархії з благословіння владики Михаїла лунає посилена (усердна) молитва за мир і припинення ескалації. «Звичайна молитва – це коли кожен молиться, як вважає за потрібне, коли вважає за потрібне, якою мірою вважає за потрібне. Усердна молитва передбачає узагальнені можливості і правила, коли ми збираємося соборно, коли ми витрачаємо на це більше часу, відкладаємо всі свої життєві потреби, щоб духовно провести час і випросити у Бога, аби Він втрутився і відвернув зло, яке насувається», – зазначив священник.

Будь-яка війна – це зло, і церква не забороняє захищати свою землю, бо Христос сказав: «Немає більшої любові за ту, коли хто душу свою покладе за ближнього свого» (Ін. 15:13). Війна, яка в нас почалася вісім років тому, – з Божого попущення. Адже Господь хоче, щоб ми змінились і навернулися до Нього. А для цього нам треба молитись і просити, аби Всевишній усе управив.

Прагнучи припинення війни між Росією та Україною, потрібно молитися за те, щоб Господь утрутився в цю ситуацію і владнав її, вважає о. Никодим. На його думку, навіть смерть президента Росії В. Путіна проблеми не вирішить. «Ми не знаємо, чи дійсно вся причина у Путіні».

Стосовно того, як бути вірянинові на війні, коли там убивають, намісник пояснив: той, хто має на собі кров, не може приступати до причастя. Людина повинна спочатку очиститись, розкаятись і тоді духівник може допустити її до спілкування церковного.

Про те, як пояснити маленькій дитині, чому її тато чи хтось інший із рідних іде на війну, душпастир зазначив: «Треба говорити, що, мовляв, настане такий час, ти станеш дорослим і твоїм обов’язком буде захищати маму, сестру, дружину, своїх дітей, свою Батьківщину», – каже священник. А вороги погані тому, що вони не слухають Бога.

Розповідав і про покарання для священників, якщо вони користуватимуться зброєю. Якщо священнослужитель на війні візьме до рук зброю (а це заборонено!), то його можуть відлучити від причастя чи заборонити у служінні – все залежить від тяжкості порушення.

Про те, чому Росія впроваджує «русскій мір», душпастир пояснив: це імперія, що хоче відновити Союз. Але за Союзу була одна ідея, одна партія, одна мета. Партій зараз багато, тому стараються впливати через православну церкву. В Росії православ'я перетворилось на політичний інструмент.

УПЦ (МП) вважає, що в нас на Сході йде братовбивча війна, і багато на це ведуться. Але щоб довести їм, що це агресія з боку сусідньої Росії, потрібно не мовчати, а пояснювати. Адже будь-яка війна є братовбивчою, каже о. Никодим. Ми маємо сусіда-агресора, який не хоче, щоб у нас був мир. На завершення намісник зазначив, що надія на покаяння є у кожного.

Повністю передачу можна переглянути ось тут.

7 лютого 2022 р. Інші новини за рубриками: Чернецтво, Деканат монастирів, Ієромонах Никодим (Смілий)
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери