Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниДеканат монастирівПразник на руїнах храму в замку Любарта
Новини

Празник на руїнах храму в замку Любарта

9 жовтня 2018 р. Під час Богослужіння у луцькому замку. Світлина інформаційної служби єпархії.

У день апостола і євангеліста Йоана Богослова митрополит Луцький і Волинський Михаїл очолив Божественну Літургію на рештках однойменної церкви на замковій території.

У проповіді владика говорив про любов, якої навчав великий угодник Божий. Як і неодноразово раніше, архієрей наголосив, що ми повинні навчитися любити і шанувати насамперед себе. А тоді, маючи любов у серці, будемо нести її для світу: для ближнього, своєї сім’ї, Батьківщини.

Із керуючим єпархією молилися, зокрема: декан монастирів архімандрит Константин (Марченко), намісник луцької Хрестовоздвиженської обителі ієромонах Никодим (Смілий), намісник Замкового Свято-Архангельського монастиря ігумен Святополк (Канюка), інше духовенство.

Храм Йоана Богослова тут збудували в 1170-х роках, за князювання Ярослава Ізяславича. У ХІІІ ст. в документах святиня вже згадується як собор, що свідчить про її духовне піднесення.

Після підписання Берестейської унії, коли на луцько-острозькій кафедрі діє єпископ Кирило (Терлецький), храм стає уніатським.

У 1775 р. владика Сильвестр (Рудницький) зініціював перебудову вже ветхої церкви у славний величний собор. Стіни княжого храму розібрали до рівня землі, але раптова смерть ієрарха зупинила роботу. Божий дім так і не відновили. Збереглися тільки залишки фундаменту, які пішли під землю і які розкопали археологи у 80-х роках ХХ ст.

9 жовтня 2018 р. Інші новини за рубриками: Деканат монастирів, Архімандрит Константин (Марченко), Митрополит Луцький і Волинський Михаїл, Ієромонах Никодим (Смілий), Ігумен Святополк (Канюка)
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери