Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниДеканат монастирівЩо робити з підземеллям луцького монастиря
Новини

Що робити з підземеллям луцького монастиря

Підземелля архітектурного комплексу Луцького братства. Світлина сайта visnyk.lutsk.ua

Підземелля архітектурного комплексу Луцького братства затоплене водою та занедбане. Про це написав на «Фейсбуці» директор туристичного агентства «Патріот» Богдан Климчук.

Сьогодні ця пам’ятка юридично не перебуває у власності відновленої братської чоловічої обителі Воздвиження хреста Господнього. Проте, як повідомив її намісник ігумен Никодим (Смілий), монастир оформляє документацію. Через високий рівень води пам’ятка руйнується, тож у планах ченців – відновити цю історичну спадщину.

Перше, що необхідно зробити, зазначає о. Никодим, це викачати воду і встановити її джерело, аби ліквідувати проблему. А потім приступити до розчищення підземелля, яке доволі велике.

Луцьке Хрестовоздвиженське братство засновано в 1617 році. До братського комплексу входили храм Воздвиження хреста Господнього, школа, шпиталь, друкарня. На той час це була національно-релігійна громадська організація православних руських шляхтичів Волині та міщан Луцька. Братство відігравало роль і політичного центру православної шляхти краю. Проте з подальшими утисками православної віри на Волині організація занепадає.

У травні 2017 р. відкрито Братський чоловічий монастир Воздвиження хреста Господнього та розпочалося відновлення обителі, яка діяла тут у XVII ст.

11 березня 2020 р.
Інші новини за рубриками: Деканат монастирів
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери