Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниГорохівський деканатОщів: відновлено пам’ятник засновникам церкви
Новини

Ощів: відновлено пам’ятник засновникам церкви

Світлина Михайла Новосада.

На території храму Воздвиження хреста Господнього в цьому селі освятили новий пам’ятний знак першим фундаторам місцевого Божого дому дворянам Сурмєнєвим. Про це йдеться у статті «Горохівського вісника».

Освятив монумент, який установлено за кошти парафіян, настоятель громади священник Тарас Сидорук.

Раніше на цьому місці був склеп сім’ї Сурмєнєвих. Саме їм ще до Першої світової війни належало село. Стараннями поміщиків відбувалося будівництво кам’яного Богоявленського храму в Ощеві. На жаль, під час Брусиловського прориву в нього попав снаряд і розбив вівтарну частину.

Після війни парафіянисвоїми силами змогли звести лише дерев’яну церковцю неподалік. І її освятили на честь Воздвиження хреста Господнього. Храм діяв до 60-х років, після чого радянська влада закрила його.

Протягом усього цього часу фундамент і частина стін кам’яної церкви все ще стояли. Тоді совіти вирішили зробити тут склад. Лише у 1989 р. місцеві активісти вирішили відновити діяльність храму. І на руїнах колишньої кам’яної церкви замість складу розпочали відбудовувати Божий дім. Не забули й за склеп самих поміщиків: він теж зазнавав грабунку і руйнації, тому на початку 90-х тут установили надгробок. Проте з часом і він почав руйнуватися, тож парафіяни вирішили вшанувати фундаторів храму й відновити місце їх останнього спочинку.

6 липня 2021 р.
Інші новини за рубриками: Горохівський деканат
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери