Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниКачмар Микола, священикБерестечко: святиня, яка залишається поза увагою
Новини

Берестечко: святиня, яка залишається поза увагою

Собор Святої Трійці в Берестечку. Світлина Романа Новосада

Про історію Свято-Троїцького собору у цьому місті написав Роман Новосад у інтернет-виданні «День».

У своєму доробку автор зазначає, що щороку згадуючи Берестечківську битву, святиню, яку збудували в пам’ять про полеглих козаків, несправедливо оминають.

Детальніше про храм розповів сам настоятель священник Микола Качмар. «При вході у собор обіч однієї зі стін – створена священником фотогалерея історії святині. Отець Микола, показуючи кожну зі світлин, розповідає, що перший камінь у будівництво Троїцького собору Берестечка був закладений 1910 року архієпископом Волинським Антонієм (Храповицьким). Місцевий православний люд довго виношував наміри спорудити храм на честь полеглих козаків та селян під час битви під Берестечком 1651 року, адже у місті ще з ХVII століття діяв збудований поляками костел Святої Трійці, на одній зі стін якого, за переказами, була намальована сцена перемоги польської армії над козацьким військом під Берестечком», – йдеться у статті.

Проте будівництву перешкоджали історичні фактори: Перша світова війна, а пізніше входження Волині до складу Польщі, яка перешкоджала добудові святині. А уже за радянських часів храм використовувався, як склад. Тож відновити храм вдалося аж із отриманням незалежності.

Повністю статтю можна прочитати ось тут.

12 липня 2020 р. Інші новини за рубриками: Горохівський деканат, Священик Микола Качмар
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери