Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниКафедральний собор Святої Трійці в Луцьку15 грудня в кафедральному соборі – таїнство Оливоосвячення (Соборування)
Новини

15 грудня в кафедральному соборі – таїнство Оливоосвячення (Соборування)

Це особливе богослужіння відправлять у луцькому соборі Святої Трійці з нагоди Різдвяного посту для всіх, хто бажає посилено помолитися за зцілення душі й тіла.

Єлеєосвячення – одне з семи таїнств, у якому при помазанні хворого спеціально освяченою оливою прикликається благодать Божа, що зціляє його душевні й тілесні недуги. Богослужіння називається ще Соборуванням, бо в ідеалі його звершує собор із семи священників. Під час відправи вони сім разів помазують чоло, ніздрі, щоки, уста, груди й кисті рук.

Апостол Яків так говорить про це: «Чи хто з вас занедужає, нехай покличе пресвітерів Церкви, і нехай помоляться над ним, помазавши його оливою в ім’я Господнє. І молитва віри зцілить недужого, і підведе його Господь; і якщо він гріхи вчинив, простяться йому» (Як. 5:14–15).

Для уздоровлення недостатньо взяти участь у відправі. Тут важливі покаяння й віра. Адже зцілення – вільний дар Всеблагого Бога, а не результат якихось зовнішніх дій.

Звичайно це таїнство служать удома чи в лікарні, біля ліжка недужого. Але враховуючи складність в організації його звершення (велика служба і передбачає не одного священника), виробилася традиція один раз на рік відправляти соборування одночасно для багатьох, причому не тільки для важкохворих, але всіх охочих недужих.

Загальне соборування прийшло до нас із Грецької церкви. У XVII ст. цей чин відправлявся у Великий четвер та Велику суботу. Зараз таїнство Оливоосвячення загально відправляють у храмі теж незадовго до Великодня, щоб миряни отримали особливу благодать Божу – освячення й зцілення від недуг тілесних і душевних – та з радістю зустріли Світле Христове Воскресіння. За бажанням деякі парафії можуть звершувати його і раніше (залежить від кількості потребуючих), а також у Різдвяний піст.

Звершують таїнство собором священників одночасно для всіх потребуючих, які стають колом. Це значить, що співстраждання і турбота про немічних є справою всієї церкви. Сім разів читаються уривки з Апостола та Євангелія, в яких розповідається про покаяння, зцілення, необхідність вірити і надіятися на Бога, бути співчутливими і милосердними. Опісля всіх семикратно помазують освяченим єлеєм із читанням відповідної молитви.

У кожному храмі самостійно вирішують, коли відправляти Оливоосвячення. У Свято-Троїцькому кафедральному соборі, зокрема, його звершуватимуть 15 грудня, у п’ятницю, о 17.00. Для прийняття таїнства необхідно зареєструватися у свічниці того ж дня, безпосередньо перед Соборуванням, а також приступити до Сповіді та Причастя (можна напередодні або за кілька днів перед тим).

11 грудня 2023 р.
Інші новини за рубриками: Кафедральний собор Святої Трійці в Луцьку
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери