Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниКафедральний собор Святої Трійці в ЛуцькуПомолилися по загиблих під Крутами
Новини

Помолилися по загиблих під Крутами

З нагоди чергової річниці бою біля станції Крути у деканатах єпархії відбулися богослужіння та заходи.

Зокрема, в обласному центрі митрополит Луцький і Волинський Михаїл очолив заупокійну літію перед пам'ятним хрестом на вул. Героїв Крут (район Дубенської).

У слові високопреосвященний зазначив: ми збираємося переважно з нагоди сумних і трагічних дат. Але чомусь рідко згадуємо переможні сторінки нашої історії. Це, зокрема, битва під Москвою 1610 р., коли засновник міста Жовква пішов на «бєлокамєнную» і розбив московитське військо. Це – битва під Ковелем 4 червня 1916 р.: тоді українці знищили і взяли в полон 50 тисяч москалів. Таких сторінок є багато. Ми можемо збиратися і з такого приводу, це потрібно.

Зараз, коли йде боротьба проти нашого народу, ми покладаємо обов'язки на ЗСУ. Але і всі маємо боронити свою державу, тож не потрібно уникати мобілізації. Більше згадувати подій, де українці здобули перемогу. Має бути більше радісних зустрічей. Ми – непереможна українська нація і в нас є свої славні сторінки.

У молитві взяли участь канцлер єпархії протоієрей Микола Цап, інше місцеве духовенство, представники влади та громадськості, вихованці правничого ліцею, інші небайдужі лучани.

Бій 29 січня 1918 р. біля залізничної станції Крути неподалік Києва між чотирма тисячами червоногвардійців та чотирмастами студентами, гімназистами й козаками, затримав ворога на чотири дні. Це дало змогу укласти мир між урядом Української Народної Республіки і державами Четверного союзу. Юні патріоти гідно трималися в нерівному бою, захищаючи українську державність.

30 січня 2024 р. Інші новини за рубриками: Церква і держава, Кафедральний собор Святої Трійці в Луцьку, Луцький міський деканат, Митрополит Луцький і Волинський Михаїл, Протоієрей Микола Цап
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери