Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниКіверецький деканатУ ківерецькому храмі освятили іконостас
Новини

У ківерецькому храмі освятили іконостас

Світлина інформаційної служби єпархії Митрополит Луцький і Волинський Михаїл очолив богослужіння у церкві Рівноапостольної княгині Ольги з нагоди престольного свята.

За Божественною літургією з високопреосвященним, зокрема, молилися: декан протоієрей Іван Семенюк, настоятель парафії протоієрей Олег Ткачусь, інше місцеве духовенство.

Архієрей привітав присутніх зі святом і зазначив, що сьогодні ми вшановуємо українську княгиню – святу рівноапостольну Ольгу. «Пам'ятаючи її, повинні згадати і місце народження її внука – хрестителя Руси-України святого Володимира Великого, який народився на Волині в с. Будятичі. Волинь охрещена була набагато раніше. І колись Волинь займала значну частину України».

Серед вихідців нашого краю було багато державників. Тож Володимир запрошував своїх родичів та знайомих будувати Київ, велику державу Київську Русь. Її заснували, ймовірно, волиняни. Владика зауважив, що маєм усвідомити: хто ми є і якого роду та племені. Вихідцями нашого краю є свята Ольга та великий сонм волинських святих. Не кожний край чи область може похвалитися такою кількістю святих. Тож маємо особливу місію – утвердження православної віри на наших теренах. На завершення архіпастир побажав уподібнюватись до преподобних і святих.

Над триярусним іконостасом, який владика освятив після служби, волинські майстри працювали півтора року. Виготовили його з дерева в українському стилі з елементами вишивки.

Іконостас (грецькою «образ» і «місце») – це один з головних предметів оздоблення православного храму. Він являє собою перегородку між вівтарем і центральною частиною приміщення (храмом вірних), прикрашену іконами. Зовнішній вигляд іконостаса формувався і змінювався майже протягом усієї історії християнства, у нинішній формі – з XIV ст. Основне його призначення – сприяти молитві вірних під час богослужінь. Іконостас має царські та двоє бічних (дияконських) дверей (врат), стоїть на підвищенні – солеї, зверху увінчується хрестом. За царськими вратами знаходиться завіса (катапетасма). Іконостаси виготовляють з одним, або кількома ярусами.

Божий дім на честь святої Ольги в Ківерцях споруджено 2014 року. За словами о. Олега, раніше тут була болотиста місцевість. Її розчистили та осушили. Добрим знаком стало, коли під час будівельних робіт з’явилися три джерела.
26 липня 2021 р. Інші новини за рубриками: Ківерецький деканат, Митрополит Луцький і Волинський Михаїл, Протоієрей Іван Семенюк
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери