Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниКлочак Василь, протоієрейСвященник про сучасне життя підлітків
Новини

Священник про сучасне життя підлітків

Своїми міркуваннями про булінг, тобто цькування, підліткову жорстокість і насильство поділився з інформаційним агентством «Конкурент» (сайт konkurent.ua) протоієрей Василь Клочак.

Як уже повідомлялося, це видання публікує серію матеріалів, виокремивши десять найбільш актуальних, складних, гострих, дискусійних тем та обговоривши їх із представниками конфесій, представлених в обласному центрі. Чергову, восьму публікацію із серії «Що думає Бог» присвячено темі виховання школярів і молоді та запобіганню агресії.

У вступному слові йдеться про те, що почастішали випадки жорстокості серед підростаючого покоління, які дедалі частіше закінчуються трагічно. Тільки після непоправного психологи, соціальні служби, педагоги і поліція починають розбиратися. Чи можна було уникнути біди і що стало причиною трагічного випадку? Підлітки вчиняють насильство не просто так, до цього призводить ряд причин, яким можна було б запобігти, якби дорослі вчасно звернули увагу на «тривожні дзвіночки».

Як зазначив о. Василь, уповноважений єпархії у справах сім'ї, настоятель луцького храму Воздвиження хреста Господнього, причина не в дітях, а в оточенні, в якому вони перебувають. Він із власного досвіду переконаний: якщо дитині надавати увагу і приділяти більше часу її спілкуванню з татом і мамою, а не спілкуванню з інтернетом, то можна було б уникнути такої проблеми. На жаль, сьогодні батьки більше уваги приділяють саме фізичному догляду за дітьми й дуже мало – спілкуванню. Потрібно розмовляти з дітьми, ділитися досвідом, пояснювати, як діяти, коли тебе у школі хтось гнобить. Потрібно дітей вчити, як правильно порозумітися, як уникати цькування.

«Дитина – це особистість. Тому батьки повинні враховувати особливості сучасного життя підлітків і не применшувати проблеми, з якими сьогодні їхні діти зустрічаються. А головне – намагатися разом з ними розв'язувати ці проблеми. В першу чергу, батьки повинні забезпечити комфортне перебування дитини вдома. Діти тікають з дому тому, що там їх не чують, не розуміють, не сприймають. Вийде на вулицю, а там такі самі однолітки, як і він. Вони швидко знайдуть спільну мову і спільні інтереси».

«Якщо дитина скаржиться на булінг у школі, то батьки, в першу чергу, повинні сконтактувати з класним керівником, а вже він має підказати, як їм діяти далі. Батьки не повинні самостійно розбиратися в таких ситуаціях. Якби до мене як до священника звернулися батьки із такою проблемою, то я б порадив підтримати дитину, дати зрозуміти, що ви на її стороні. Сказати, що ви переймаєтеся тією проблемою, якою переймається дитина. Та все ж я б порадив звернутися до класного керівника. Адже це проблема, яку вирішують командою: священник, прочитавши молитву чи провівши якийсь обряд, педагог – у школі, батьки – вдома».

Священник може поспілкуватися з батьками й дитиною, підтримати її. Він може пояснити дитині, що не всі такі погані, як люди, які її принижують і ображають. З іншого боку, панотець може бути й психологом: діти не завжди можуть розкритися перед родителями. Коли дитина довіряє душпастирю, то він може спільно з вихователями і психологами працювати над вирішенням проблеми, підтримати дитину й підказати, як діяти правильно й гідно, аби вийти із будь-якої ситуації без моральних травм.

17 лютого 2022 р.
Інші новини за рубриками: Діти і молодь, Протоієрей Василь Клочак
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери