Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниКонстантин (Марченко), архімандритЖидичин: перша Літургія після зміни юрисдикції
Новини

Жидичин: перша Літургія після зміни юрисдикції

У неділю про блудного сина в церкві Святителя Миколая Чудотворця цього села Ківерецького деканату відправили Службу Божу. Про це повідомили на сайті Сhernectvo.com.

Перше Богослужіння після возз’єднання парафії з Православною Церквою України очолив декан монастирів єпархії, намісник Жидичинського чоловічого монастиря (знаходиться через паркан від храму) архімандрит Константин (Марченко).

За його словами, в Божому домі, переповненому вірними, панувало таке духовне піднесення, яке можна порівняти з великоднім. Адже частина парафіян близько 30 років не мала змоги тут молитися. Після отримання Україною незалежності вони вважали за неможливе залишатися у підпорядкуванні Московського Патріархату й вимушено молилися за межами храму. Бо ж чимало односельчан були не готові до боротьби за визнання автокефалії Української Церкви.

Надія на об’єднання парафії зміцніла, коли в Жидичині поруч із церквою відновили монастир. Проте роками зусилля ченців і мирян були безрезультатними, насамперед через промосковську позицію місцевих священнослужителів УПЦ (МП).

Реальні зміни в свідомості людей настали тоді, коли Росія стала явним агресором, а Російська Православна Церква – духовною опорою для окупантів. Ще більший поштовх – об’єднання УПЦ КП, УАПЦ та частини УПЦ (МП) і, звичайно, Томос про визнання автокефалії.

Тож об’єднаній громаді є про що молитися, є про що дякувати Богові. Минулої неділі вперше в храмі відслужили заупокійну літію по Небесній сотні, а також тих спочилих жидичан, яких через розділення не пускали в церкву й не відспівували в ній.

25 лютого 2019 р.
Інші новини за рубриками: Чернецтво, Деканат монастирів, Ківерецький деканат, Архімандрит Константин (Марченко)
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери