Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниЛуцький міський деканатЦерковні хористи – учасники всеукраїнського конкурсу
Новини

Церковні хористи – учасники всеукраїнського конкурсу

Хор «Кредо» луцької парафії Холмської ікони Божої Матері взяв участь у І турі ІХ Всеукраїнського хорового конкурсу ім. Миколи Леонтовича. Про це йдеться на сторінці громади у фейсбуці.

За повідомленням художнього керівника й регента Катерини Токало, мистецьке змагання відбулося в Залі камерної та органної музики Рівненської обласної філармонії.

Співаків «Кредо» було двадцять. За вимогами конкурсу виконували твори різних епох: XVI–XVIII століть, сучасних композиторів та народну пісню в обробці М. Леонтовича. Колектив представив свою майстерність чотирма речами: «O magnum misterium» Томаса-Луїса де Вікторії, Хоровий концерт № 22 «Ти моя кріпость, Господи» Артемія Веделя, українська народна пісня «Гей у світлиці», традиційний спіричуел (духовна пісня афроамериканців) «Didn’t My Lord Deliver Daniel?» в аранжуванні Мозеса Гогана.

У конкурсі передбачено два тури. Прослуховування першого завершиться до 5 липня в обласних центрах. Другий проходитиме в Києві 16–17 жовтня. Змагання проводять за такими номінаціями: мішані, камерні, однорідні, дитячі хори.

Як розповів член журі голова Волинського обласного осередку Хорового товариства ім. М. Леонтовича, заслужений діяч мистецтв України, доцент ВНУ ім. Лесі Українки, художній керівник і головний диригент архієрейського камерного хору «Оранта» Василь Мойсіюк, 12 червня у конкурсі взяли участь п’ять колективів із Волинської та Рівненської областей, серед яких два дитячих, два мішаних камерних і один жіночий. Рівень «Кредо» вразив присутніх професійним і молитовним звучанням, оригінальним переміщенням під час співу. За одноголосним рішенням журі колектив рекомендовано на другий тур.

Всеукраїнський конкурс ім. М. Леонтовича – найпрестижніше творче змагання хорових колективів країни – розпочав свою історію в 1988 році. Цьогорічний присвячено 100-літтю діяльності музичного товариства його імені. Мета заходу – сприяти розвиткові хорового мистецтва, продовжувати і збагачувати традиції української музично-хорової культури, підносити її значення в духовному житті суспільства, ініціювати створення додаткового простору можливостей для молодих співаків і диригентів України. Головні засновники й організатори – Міністерство культури, Національна всеукраїнська музична спілка та Хорове товариство імені Миколи Леонтовича.

Микола Дмитрович Леонтович (1877–1921) – видатний український композитор, хоровий диригент, музично-громадський діяч, педагог, фольклорист.

15 червня 2021 р.
Інші новини за рубриками: Мистецтво, Луцький міський деканат
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери