Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниМихаїл (Зінкевич), митрополитЧому кажуть – Московського Патріархату в Україні вже нема
Новини

Чому кажуть – Московського Патріархату в Україні вже нема

2 листопада 2018 р. Митрополит Луцький і Волинський Михаїл під час ток-шоу «Протилежний погляд Live». Кадр із відео телеканалу «UA: Волинь» Митрополит Луцький і Волинський Михаїл взяв участь у ток-шоу «Протилежний погляд Live» на телеканалі «UA: Волинь». Зокрема, архіпастир поділився прогнозом, коли Українська Церква, ймовірно, отримає Томос.

Керуючий єпархією впевнений, що це станеться до 13 грудня. Відповідно, Об’єднавчий Собор в Україні передуватиме одержанню цього документа.

Чому саме до цієї дати? Владика пояснює так: «Верховна Рада прийняла рішення про передачу Андріївської церкви під подвор'я Вселенського Патріархату… Вселенський Патріарх прийняв рішення про відкриття своєї місії на території України. Фактично він цим самим показав, що територія України – це його територія, якою він опікується... Ми знаємо про те, що 13 грудня в нас свято Андрія Первозваного. Храм передали, документи, я думаю, вже оформили, залишається служити там Службу. А як вони можуть служити там Службу, не привізши нам Томос? Тому що це одне із рішень – Томос і православний храм Константинопольської Церкви на території України».

Якщо ж говорити про назву Церкви, яка підпорядковується Москві, то варто зрозуміти, що з погляду церковного права Московського Патріархату в Україні вже не існує. Адже Вселенський Патріарх відмінив акт 1686 р., це скасовує опіку РПЦ над Київською митрополією. Всі архієреї, які служать у нашій країні, підпорядковуються тепер безпосередньо Патріархові Варфоломію і повинні виконувати всі його рішення. Коли відбудеться Об’єднавчий Собор, у результаті якого утвориться нова релігійна організація, то відбудеться й перереєстрація усіх православних громад в Україні, у тому числі УПЦ (МП).

Відео передачі – https://youtu.be/oMZbcEBEe0s.

5 листопада 2018 р.
Інші новини за рубриками: Церква і держава, Митрополит Луцький і Волинський Михаїл
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери