Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниМихаїл (Зінкевич), митрополит30 вересня – святителя Михаїла Київського
Новини

30 вересня – святителя Михаїла Київського

Цього дня вшановуємо святителя Михаїла, першого митрополита Київського і всієї Русі. Він є небесним покровителем керуючого нашою єпархією митрополита Луцького і Волинського Михаїла.

Київську митрополію у складі Вселенського патріархату засновано (можливо, відновлено) на початку 990-х рр., після Володимирового хрещення Русі. Її очолив, за деякими даними, високопреосвященний Михаїл Київський. (За іншою версією, це сталося у 860-х рр., після т. зв. першого, Оскольдового хрещення Русі.) З того часу поступово склалась організація церковного життя в нашій країні.

Ймовірно, що цього ієрарха висвятив на митрополита Константинопольський Патріарх Миколай ІІ Хризоверг, після чого разом з іншими єпископами він прибув до Києва. Виходячи з цього, можна стверджувати, що владика Михаїл благословив князя Володимира на будівництво Десятинної церкви.

Упокоївся святий Михаїл 992 року, похований у Києві. Коли звели Десятинний храм, його мощі перебували там, а згодом – у Ближніх (Антонієвих) печерах та в Успенській церкві Києво-Печерської лаври. Під час Другої світової війни цей собор підірвали, тож мощі втрачено.

Цього дня церква Святого Духа в Берестечку Горохівського деканату відзначатиме 10-ліття заснування храму.

Усі події 30 вересня за єпархіальним календарем – ось тут.

25 вересня 2023 р.
Інші новини за рубриками: Митрополит Луцький і Волинський Михаїл
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери