Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниМіжконфесійні контактиАрхієрей закликав духовенство і вірних УПЦ (МП) спільно захищати Україну
Новини

Архієрей закликав духовенство і вірних УПЦ (МП) спільно захищати Україну

«12 канал» опублікував відеозвернення митрополита Луцького і Волинського Михаїла, який закликає краян у час російської агресії єднатися, бути активними, дотримуватися порядку.

«Ми всі в напруженні, всі в тривозі, бо ворог напав на Україну. Церква не стоїть осторонь. Священнослужителі, вірні разом зі своїми воїнами, у своїх територіальних оборонах беруть активну участь, щоби захистити нашу землю, нашу Волинь, – зазначив високопреосвященний. –

Я закликаю усіх вас до порядку, до дисципліни, дотримуватися всіх вимог і підпорядковуватися тим особам, які відповідають за кожну ділянку своєї роботи. Лише порядок, дисципліна дадуть нам можливість бути дружними, однодумними, щоб захистити свою землю.

Церква сьогодні звертається і до всіх священнослужителів, щоби проявляли максимальну активність у допомозі захисту своєї країни. Але я маю сьогодні звернення до владик, священників, мирян Московського патріархату. Сьогодні – особлива мить усвідомити, що Москва нам не друг. Це не той релігійний центр, на який треба спрямовувати свої погляди. Сьогодні в Україні небезпека.

Ми всі виховувалися в різний час різними ідеологіями. Але сьогодні одна ідеологія: це – наша незалежна держава. Зараз той особливий момент, коли ми дійсно можемо стати єдиною помісною православною церквою. Потрібно відмовитися від зверхності і залежності Московського патріархату. Треба об’єднатися в Україні. Треба стати по один бік барикад на боротьбу з нашим спільним ворогом, агресором – російською державою. Ми не шукаємо сьогодні непорозумінь. Навпаки – ми шукаємо єдності.

Але у цьому процесі є і гарячі голови, які хочуть церковне питання підняти на поверхню й народити непорозуміння. Ніхто сьогодні не може захоплювати якісь храми чи вчиняти безчинства. Лише на любові, порозумінні повинно відбутися об’єднання у велику Українську православну церкву, не залежну ні від Москви, ні від інших релігійних центрів. Недопустимо шукати між нами непорозуміння! Сьогодні належить нам бути єдиними, цілісними і цілеспрямованими для повної перемоги над російськими загарбниками.

Тому благословляю усіх на мир, дружбу. Співбратів-архієреїв на Волині закликаю сісти за стіл переговорів і виробити спільний план захисту нашої землі.

Хай милосердний Господь захистить нас, допоможе нам. Згадую слова апостола-євангеліста Івана Богослова: „По тому пізнають усі, що ви учні Мої, як будете мати любов між собою“ (Мф. 13:35).

Звертаюся і словами Тараса Шевченка: „Обніміться ж, брати мої. Молю вас, благаю!“»

2 березня 2022 р.
Інші новини за рубриками: Міжконфесійні контакти, Митрополит Луцький і Волинський Михаїл
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери