Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниОнищук Михайло, протоієрейУ Луцьку вшанували Холмську святиню
Новини

У Луцьку вшанували Холмську святиню

У день Різдва Пресвятої Богородиці та Її Холмського чудотворного образа в обласному центрі відбулася проща до цієї великої реліквії ХІ ст., що зберігається в Музеї волинської ікони.

Божественну літургію в храмі Холмської ікони Богоматері (просп. Волі, 24) з нагоди престольного празника очолив канцлер єпархії протоієрей Микола Цап у співслужінні з ректором Волинської православної богословської академії протоієреєм Володимиром Вакіним, міським деканом і настоятелем парафії протоієреєм Михайлом Онищуком та іншим духовенством. Чин піднесення панагії та вечірню відслужили під проводом насельника Жидичинського чоловічого монастиря Святителя Миколая Чудотворця ієромонаха Іова (Богуша).

Хресний хід до музею очолив митрополит Луцький і Волинський Михаїл. На ґанку музею встановили ікону в спеціальному кивоті. Керуючий єпархією прочитав перед святинею молитву з чину піднесення панагії. Потому правили акафіст Пресвятій Богородиці. До згаданих священнослужителів долучилися декан протоієрей Микола Нецькар разом із іншими кліриками кафедрального собору Святої Трійці. А загалом учасниками паломництва були монахи й монахині нашої єпархії, викладачі та студенти ВПБА, небайдужі парафіяни. Богомольці підходили й ушановували святиню, беручи з рук намісниці луцької обителі Святителя Василія Великого ігумені Анастасії (Заруденець) скибочки хліба. Бажаючі склали пожертву на реставрацію інших образів та для благодійної їдальні, що при цьому жіночому монастирі.

З підсумковими словами та подякою до прочан звернулися о. Михайло Онищук та завідувач музею Тетяна Єлісєєва.

Образ Холмської Божої Матері – єдиний із чотирьох найбільш шанованих у Київській Русі, який залишився в Україні. Перша письмова згадка про нього – за 1259 рік. Ікону, яку пізніше назвуть Холмською, князь Данило Галицький привіз у 1223–1237 рр. із Києва в засноване ним місто Холм (нині – Хелм у Польщі). Під час Першої світової війни, в 1915 р., її вивезли до Москви, а в 1918-му – до Києва у Флорівський жіночий монастир. З 1923 по 1941 рр. образ переховували в київських житлах. 27 вересня 1943 р. з великими почестями повернули в Холмський кафедральний собор. У 1944–1995 рр. реліквія зберігалася на Галичині та Волині в приватних помешканнях. В 1996 р. Надія Горлицька передала Холмський образ Божої Матері до Музею волинської ікони.

Протягом століть зафіксовано сотні випадків чудес після молитов перед цією святинею. До речі, з благословіння владики інформаційно-видавничий центр єпархії записує нові чудеса. Якщо це сталося з Вами і бажаєте поділитися для оприлюднення, звертайтеся за контактами, зазначеними ось тут.

Панагією називали спочатку частку просфори, вилученої на проскомидії на честь Божої Матері. Її в особливій скриньці (панагіарі) особливим способом («чин піднесення панагії») переносили в монастирях у трапезну. Там з'їдали одну частинку перед споживанням їжі, іншу – по закінченні або роздавали куштувати. Сенс чину – уявити присутність за трапезою Самого Бога і Пресвятої Богородиці.

22 вересня 2021 р. Інші новини за рубриками: Кафедральний собор Святої Трійці в Луцьку, Луцький міський деканат, Протоієрей Володимир Вакін, Митрополит Луцький і Волинський Михаїл, Протоієрей Михайло Онищук, Протоієрей Микола Цап
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери