Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниЄпархіяЯк іде перереєстрація парафій Волині
Новини

Як іде перереєстрація парафій Волині

Процес переходу громад із Московського патріархату в Православну церкву України непростий і тривалий, каже юрисконсульт єпархії Юлія Спіріна.

Раніше ми повідомляли, що протягом кількох місяців після одержання Томосу про визнання автокефалії в духовну консисторію звернулося 75 парафій УПЦ (МП) з проханням про возз’єднання із ПЦУ. З благословіння митрополита Луцького і Волинського Михаїла представники цих громад мали підготувати документи для перереєстрації в ОДА. І близько 60-ти парафій юридично вже завершили перехід або близькі до цього.

Проте Московський патріархат, який втрачає позиції, всіляко намагається повернути свої колишні громади. У Волинський окружний адміністративний суд подано біля 20 позовних заяв із вимогою скасувати розпорядження про реєстрацію. Як правило, цей судовий орган закриває провадження у зв’язку з непідсудністю адміністративним судам. Тому далі представники МП звертаються до Господарського суду Волинської області.

Колишні настоятелі парафій, тобто ті, які відмовилися разом із вірними переходити в ПЦУ, подають позовні заяви до районних судів щодо скасування наказів про звільнення з роботи, поновлення та стягнення коштів за час вимушеного прогулу. Зокрема, на сьогодні відомо про кілька таких справ у Горохівському та Ківерцівському районних судах.

Також представники МП звертаються до районних відділів поліції із заявами про «самовільне захоплення храмів, підробки та неправильне оформлення документів». Так, у Горохівському відділі Володимир-Волинської місцевої прокуратури знаходиться близько десятка кримінальних проваджень за заявами колишніх настоятелів МП. З огляду на це проводяться слідчі дії.

Ще однією справою займається Слідче управління фінансових розслідувань Державної фіскальної служби України. Триває досудове слідство у кримінальному провадженні щодо нібито неправдивих відомостей при поданні державної реєстрації.

Звичайно, кожен громадянин в Україні має право звертатися до судових або правоохоронних органів за захистом своїх реально чи надумано порушених прав. Усі ці дії колишніх настоятелів ускладнюють і гальмують процес переходу парафій.

Проте об’єднання триває. І, незважаючи на всі перепони, котрі чиняться представниками Московського патріархату, покладаємося на те, що в судах, прокуратурах та поліції буде прийнято справедливі й законні рішення.

11 червня 2019 р.
Інші новини за рубриками: Міжконфесійні контакти, Церква і держава, Єпархія
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери