Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниЄпархіяВолиняни у Царгороді: підсумки
Новини

Волиняни у Царгороді: підсумки

29 листопада 2019 р. Під час візиту до Фанару.

На запрошення Вселенського Патріарха Варфоломія делегація нашої єпархії на чолі з митрополитом Луцьким і Волинським Михаїлом звершила візит до Фанару (Константинополь) із нагоди храмового празника Вселенської патріархії в день пам'яті апостола Андрія Первозваного.

29 листопада відбувся офіційний прийом делегації Його Всесвятістю в резиденції Патріарха. На прийомі також був присутній заступник голови Управління зовнішніх церковних зв’язків ПЦУ архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій. Владика Михаїл подякував Патріархові Варфоломію за запрошення та постійну турботу щодо становлення Православної церкви України. Митрополит як голова синодальної комісії у справах монастирів та чернецтва обговорив із Його Всесвятістю питання співпраці задля перейняття неперервного і невикривленого досвіду духівництва, а також взаємних відвідин між ченцями нашої Церкви та святої гори Афон й інших обителей Константинопольського патріархату.

Також у присутності ректора Волинської православної богословської академії протоієрея Володимира Вакіна домовлено про посилення співпраці між ВПБА та навчальними й науковими інституціями Патріархату. На згадку про наш край Патріарху Варфоломієві вручено ексклюзивні подарунки, що презентують волинські екологічно чисті матеріали та місцеві церковні традиції.

Цього ж дня після завершення Великої вечірні архієпископ Євстратій виголосив подячне слово від імені блаженнійшого Митрополита Київського та всієї України Епіфанія Його Блаженству Папі й Патріархові Олександрійському і всієї Африки Феодору ІІ, а владика Михаїл подарував ікону святителя Луки Кримського, створену волинськими майстрами, та інші подарунки з українською символікою. Образ цього святого нагадує і про те, що Крим – це Україна.

30 листопада, у самий день пам’яті апостола Андрія Первозваного за новоюліанським календарем, делегація Волинської єпархії на чолі з митрополитом Михаїлом взяла участь у Божественній літургії в патріаршому храмі Святого Георгія на Фанарі. Молилися до цього угодника за Україну та утвердження в ній Православ’я.

Цього ж дня відбулось офіційне прийняття з нагоди престольного празника Вселенської патріархії. У митрополита Михаїла була можливість безпосередньо поспілкуватися з Патріархом Олександрійським Феодором та ієрархами Константинопольського Патріархату, Грецької й Кіпрської церков, а також Римсько-католицької церкви. У промові Патріарх Варфоломій особливо наголосив на своїй радості за присутність на святкуваннях представників Православної церкви України.

У неділю, 1 грудня, митрополит Михаїл у співслужінні архієпископа Чернігівського і Ніжинського Євстратія, а також архімандрита Харлампія, який опікується українською громадою в Стамбулі, протоієрея Володимира Вакіна, ректора ВПБА, й диякона Михайла Омельяна, старшого викладача КПБА, звершили Божественну літургію українською мовою у храмі Святителя і чудотворця Миколая у цьому місті. Цей Божий дім визначено Його Всесвятістю для духовних потреб української громади. Це вперше для неї звершено літургію ієрархами ПЦУ. За богослужінням також молилися представники української держави – заступник міністра закордонних справ Василь Боднар, посол у Туреччині Андрій Сибіга та генеральний консул у Стамбулі Олександр Гаман. Після відправи відбулося неформальне спілкування у теплій, родинній атмосфері.

Цього ж дня на запрошення Олександра Гамана волинська делегація взяла участь у перегляді нашою громадою фільму «Тіні забутих предків» у рамках днів українського кіно в Стамбулі. Вітальне слово на початку виголосив відомий актор, сценарист та режисер Микола Іллєнко (його рідний брат Юрій був одним із творців цього шедевра кіномистецтва).

Також звершено паломництво до храму Святої Софії – Премудрості Божої, Влахернської церкви Пресвятої Богородиці, де сталося чудо Покрову Божої Матері, та храму Живоносного джерела, поряд з яким знаходяться могили останніх Вселенських Патріархів. Там прочани на чолі з митрополитом Михаїлом помолилися за їхню блаженну участь у Царстві Небесному.

Наступного дня волинська делегація відбула додому.

4 грудня 2019 р. Інші новини за рубриками: Міжконфесійні контакти, Єпархія, Протоієрей Володимир Вакін, Митрополит Луцький і Волинський Михаїл
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери