Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниЄпархіяЦерковний календар: що відзначаємо 13 грудня
Новини

Церковний календар: що відзначаємо 13 грудня

Апостол Андрій Первозваний

Цього дня особливо вшановуємо апостола Андрія Первозваного, а вісім парафій нашої єпархії мають престольний празник.

Першим благовісником Євангелія Христового на землях України був апостол Андрій Первозваний. Він походив із міста Віфсаїда (Палестина). Був рибалкою і братом первоверховного апостола Петра. Коли стало відомо, що на Йордані пророк оповідає про настання останніх часів, Андрій пішов подивитися, що там відбувається. Згодом став учнем Йоана Хрестителя і познайомився з Ісусом Христом.

Коли після зішестя Святого Духа апостоли кидали жереб, вирішуючи, куди кому йти проповідувати Христову віру, йому випала Скіфія. В античному світі так називали Східну Європу і, зокрема, безмежні простори на північ від Чорного моря, тобто землі теперішньої України. Про благовістя апостола Андрія у Скіфії свідчать такі давні християнські письменники, як Іполит Римський (III ст.), церковний історик Євсевій Кесарійський (IV ст.) та інші.

У «Літописі руському» («Повісті врем’яних літ») розповідається про подорож Андрія Первозваного углиб наших земель: «А Дніпро впадає в Понтське море... І море те називають Руським [тепер – Чорним]. Понад морем Руським учив святий апостол Андрій, брат Петрів... Андрій учив у Синопії, і коли прийшов у Корсунь [нині в межах Севастополя], довідався, що поблизу Корсуні недалеко гирло Дніпрське... І прийшов до гирла Дніпрського, а звідти пішов по Дніпру горі, і за призначенням Божим прийшов і став на березі. І, вставши зранку, рече учням своїм, що були з ним: "Бачите гори оці? Яка на горах цих возсія благодать Божа, і має бути город великий, і багато церков Бог воздвигне". І зійшов на гори ці, і благословив їх, і хрест поставив, і помолився Богу, і зійшов з гори тої, де опісля постав Київ...»

Ця літописна розповідь має підтвердження в інших історичних пам'ятках, але в апокрифах, до яких у науковому світі насторожене ставлення, тому деякі вчені схильні вважати її легендою. Ба більше, в іншому місці «Літопису руського» сказано, що «тут ні апостоли не навчали, ні пророки не пророкували». Але український народ віками зберігав пам`ять про цю подію як віддзеркалення історичного факту. Це дало підставу прославляти апостола Андрія Первозваного як основоположника Церкви Христової в Україні. У діяннях Київського Собору 1621 р. зазначено: «Святий апостол Андрій – перший архієпископ Константинопольський, патріарх Вселенський і апостол український. На київських горах стояли ноги його, і очі його Україну бачили, а уста благословляли, і насіння віри він у нас насадив. Воістину Україна нічим не менша від інших східних народів, бо і в ній проповідував апостол».

Близько 70 року апостол Андрій був підданий мученицькій смерті: його розіп’яли на Х-подібному хресті (такі хрести він вкопував на місці кожної проповіді), і відтоді він зветься андріївським. Це сталося в місті Патри (Греція). Щоправда, на узбережжі Чорного моря в ті часи було місто з такою назвою і на теперішній Кубані, тож є історики церкви, які припускають, що кончина Первозваного могла статися там.

Храмове свято цього дня відзначають парафії в селах Верхівка, Липини, Рованці, Струмівка Луцького районного, Дерно, Мощаниця Ківерецького, Дубова Корчма Горохівського деканатів та в Ковелі.

Усі події 13 грудня за єпархіальним календарем – ocь тут.

10 грудня 2019 р.
Інші новини за рубриками: Єпархія
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери