Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниЄпархія19 серпня – Преображення Господнє
Новини

19 серпня – Преображення Господнє

Це одне з дванадцяти головних християнських свят, установлене на честь явлення Ісуса Христа в Божественній величі й славі перед Своїми учнями, майбутніми апостолами. Цю надзвичайну подію описують євангелісти Матфей, Марк і Лука.

Незадовго до Своїх хресних страстей Спаситель узяв Петра, Якова та Йоана і піднявся на гору помолитися. За переданням, то був Фавор (щоправда, є й інше передання: гора Гермон).

Поки Спаситель молився, учні від утоми заснули. Коли ж прокинулися, побачили, що Ісус преобразився: лице Його засяяло, наче сонце, а одяг став білим, як світло. В цей час до Нього явились у славі небесній два пророки, Мойсей та Ілля, і розмовляли з Ним про страждання і смерть, які Йому належало перетерпіти в Єрусалимі. Коли ж Мойсей та Ілля відходили від Христа, Петро, не знаючи, що сказати, викликнув: «Наставнику, добре нам тут бути; поставмо три намети: Тобі один, Мойсеєві один і один Іллі» (Лк. 9:33). Раптом світла хмара осінила їх і вони почули голос Бога Отця: «Цей є Син Мій улюблений; Його слухайте!» (Лк. 9:35).

Ученики зі страху попадали на землю. Спаситель підійшов до них, доторкнувся і сказав: «Встаньте і не бійтеся» (Мф. 17:7). Вони встали і побачили Ісуса Христа у звичайному вигляді. Коли ж спускалися з гори, повелів нікому не розповідати про те, що бачили, доки Він не воскресне з мертвих. Так Всевишній показав нам, якими будемо в Царстві Небесному і як преобразиться тоді весь земний світ.

У цей день, який ще називають Другим, або Яблучним Спасом, по завершенню літургії окроплюють свяченою водою вирощені плоди як подяку Господу.

Престольний празник відзначають громади в Луцьку (нижній храм кафедрального собору Святої Трійці та в мікрорайоні Черничі), селах Зміїнець Луцького районного, Озеро Ківерецького, Бистровиця, Жуковець, Квасів Горохівського та Нуйно Камінь-Каширського деканатів. А ієромонах Іпатій (Мазурик), настоятель парафії Волинської ікони Богоматері в с. Куликовичі Маневицького деканату, відзначатиме 10-річчя висвяти.

16 серпня 2021 р.
Інші новини за рубриками: Єпархія
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери