Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниПіст19 лютого розпочинається Великий піст
Новини

19 лютого розпочинається Великий піст

Великий піст – це час нашого духовного відродження до Світлого Христового Воскресіння (Великодня), яке будемо святкувати цього року 8 квітня.

Коріння постування – ще у старозавітній традиції, коли народ Божий у відповідальні та важкі моменти історії накладав на себе обмеження в їжі, веселощах і посилював молитву. Великий піст у православних християн – найдавніше установлення, яке сягає апостольських часів.

Як дізнаємося з Євангелія, початку земної проповіді Господа Ісуса Христа передував піст: Спаситель тримав його в пустелі сорок днів, а наприкінці пройшов через спокушання від диявола. Майже стільки – шість тижнів – триває Великий піст у православних, який завершується святом Входу Господнього до Єрусалима (Вербної неділі). Після цього настає окремий часовий відрізок – Страсний тиждень (Страсна седмиця). Ось чому загальна кількість пісних днів – сорок вісім, останні шість із них – найвідповідальніші.

Перший тиждень Великого посту – дуже важливий. Він вводить нас в особливий духовний ритм життя, закликаючи бути стриманими, не тільки у їжі, а й побуті, уникати зайвих розваг, натомість відвідувати, якомога частіше, богослужіння. Від понеділка до четверга першого тижня у храмах лунає Великий покаянний канон преподобного Андрія Критського, який крізь образи Біблії – від Старого до Нового Завіту – проводить душу стежкою каяття.

Багато людей питають: чого не можна їсти під час Великого посту? Церква з усією відповідальністю наголошує: передусім «не можна їсти» ближнього свого. Що ж стосується харчування – це мають бути рослинні продукти (риба дозволяється лише на Вербницю й Благовіщення). Одначе діти, літні люди, вагітні та хворі, а також подорожуючі й ті, хто важко фізично працює, можуть споживати те, що є необхідним для них за станом здоров’я та рекомендаціями лікарів. Але й тим, хто не має протипоказань за станом здоров’я, варто проявляти здоровий глузд і споживати пісну їжу в такому меню, яке здатне підтримувати працездатність храму людської душі – тобто нашого тіла.

Не забуваймо: ще апостол Павло казав, що склад їжі не наближає і не віддаляє нас від Бога. Та й піст без молитви, каяття та без справ милосердя ніколи не принесе бажаного результату. До речі: в часи Вселенських Соборів утримання від м’яса розглядалося, насамперед, як можливість заощадити певні кошти на годування убогих. Тому навряд чи пісний стіл із дорогих морепродуктів, екзотичних фруктів та різноманітних рослинних делікатесів по-справжньому пісний в очах Бога…

Святитель Йоан Златоуст надавав такі поради для правильного посту: «...Якщо побачиш ворога, помирися; якщо побачиш свого друга щасливим, не заздри; якщо побачиш красиву жінку, пройди повз неї. Нехай постують не самі вуста, а й зір, і слух, і ноги, й руки, і все тіло. Нехай постують руки, залишаючись чистими від крадіжок і хабарів. Нехай постують ноги, припинивши ходити на протизаконні видовища».

Хабарі, корупція – то страшний бич сучасного українського суспільства, що завдає шкоди ще більшої, ніж війна. Великий піст має стати межею, що відділяє нас, хабарників і хабародавців, од цієї скверни. Це також добра нагода покинути курити, пиячити, грати в азартні ігри, лаятись (матюкатися)...

«Протизаконні видовища», про які говорить Златоуст, – протизаконні з погляду православ’я. Держава, бува, й терпимо ставиться до них чи навіть заохочує. Тож нехай наші ноги й очі постують від аморальних шоу, сайтів, фільмів. Не забудьмо покаятись у цьому, якщо досі не стримувалися від цих видовищ. Останніми роками поширилось в Україні відзначення т. зв. хелловіна – аморального свята, що під виглядом веселої карнавальності прищеплює терпимість до нечистої сили. Тож хто брав участь у хелловіні сам, радив іншим чи змушував підлеглих – не забудьте згадати про це на Сповіді. Те ж стосується і пропаганди гендерної ідеології: хто виявляв їй підтримку – сам себе відлучив од Церкви (про це є рішення Священного Синоду) і може повернутись у лоно Православ’я тільки через таїнство Покаяння.

Господь закликає під час посту не напускати похмурого вигляду на обличчя: звершувати постування належить не зовні, а в серці. Отже, увійдімо у Великий піст бадьорими, адже недарма для православних це – весна духовна, час, коли наша душа покликана знову воскреснути разом із воскреслим Христом!

19 лютого 2018 р.
Інші новини за рубриками: Піст
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери