Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниПістЩо важливо знати про цьогорічний Великий піст
Новини

Що важливо знати про цьогорічний Великий піст

Найстрогіший і головний з усіх постів у православному житті – Чотиридесятниця. Він підготовлює християн до найголовнішого свята – Воскресіння Христового (Великодня, Пасхи), яке цьогоріч випадає на 24 квітня.

Великий піст – це сім тижнів напруженої духовної праці. Кожен із них закінчується недільним днем, коли вірні згадують якусь важливу подію в житті Церкви.

Неділя першої седмиці називається Торжеством Православ'я. За євангельським читанням згадуємо подію, встановлену у Візантії в першій половині IX ст. як пам'ять про перемогу Православної Церкви над усіма єретичними вченнями.

Перші чотири дні посту, увечері, по церквах служиться Великий покаянний канон Андрія Критського із земними поклонами.

Друга неділя присвячена святому Григорію Паламі, архієпископові Солунському, чудотворцеві (XIV ст.). Великий подвижник Афону відомий як захисник православ'я і викривач єресі.

Третя неділя– хрестопоклонна. Церква прославляє святий хрест Господній. Під час відправи його виносять на середину храму і залишають упродовж тижня для поклоніння. «Хресту Твоєму поклоняємось, Владико, і святе воскресіння Твоє славимо», – лунає у Божих домах.

Четверта неділя присвячена преподобному Йоанові Ліствичнику, який із 17-ти до 80-ти років трудився на Синайській горі над своїм творінням «Ліствиця раю», в якому зобразив шлях поступового сходження людини до духовної досконалості («ліствиця» по-церковнослов’янськи означає «сходи, драбина»).

У неділю п’ятої седмиці Церква прославляє святу Марію Єгипетську – взірець справжнього покаяння, і для підбадьорення духовних подвижників показує на ній приклад невимовного милосердя Божого до грішників, що каються. Цього тижня, у четвер, служать Великий покаянний канон преподобного Андрія Критського із читанням житія преподобної Марії («Маріїне стояння», або ж Поклони).

Шостий тиждень готує нас до зустрічі з Господом. У суботу згадується чудесне воскресіння Ісусом Христом праведного Лазаря (Лазарева субота). У воскресний день – Вхід Господній у Єрусалим, або Вербна неділя. Віряни приносять до храму віття верби для освячення. Лазарева субота і Вербниця служать переходом від Чотиридесятниці до Страсної седмиці.

Страсна седмиця– завершальний тиждень Великого посту (хоча формально до нього й не належить). У цей час шануються останні дні земного життя, страждання (по-церковнослов’янськи «страсті») та смерть Ісуса Христа. Цей тиждень – пам’ять про страждання, заподіяні Ісусові Христу людьми, заради порятунку яких Він явився у світ. Але страждання і смерть Христа не були самоціллю, вони – лише засіб зцілення людського роду, що Бог використав для нашого спасіння від рабства гріха і смерті.

Протягом усього посту кожної середи і п’ятниці (а в Страсну седмицю майже щодня) відправляється літургія Ранішосвячених Дарів.

Особлива строгість дотримання посту потрібна в перший і Страсний тижні. Церковний Устав повністю виключає з уживання під час Великого посту м’ясного, яєць, молочних продуктів, вина. Риба дозволяється тільки на Благовіщення та Вербницю. У Лазареву суботу можна вживати рибну ікру. У Страсну п'ятницю не споживають їжі до винесення плащаниці.

Однак цього року Священний синод ПЦУ ухвалив значні зміни до постування: «Благословити для всіх, хто зі зброєю в руках захищає Україну від агресора, а також для всіх інших вірних (біженців, мирних мешканців на окупованих територіях чи у зонах, де тривають обстріли) послаблення постових обмежень у їжі на їх власний розсуд, відповідно до обставин, аж до повного скасування таких обмежень. Обтяження військового часу вже наклали на український народ важкий тягар, тому Церква, пам’ятаючи настанову Христа, що закон має слугувати людині, а не людина – законові, не благословляє накладати на вірних подвійного тягаря».

Але Церква особливо наголошує, що тілесний піст – це тільки частина посту, хоч і важлива. Найголовніше – постування духовне: треба пробачити своїм винуватцям і щиро попросити прощення в тих, кому завинили. Під час Великого посту кожен православний християнин має посповідатися та причаститися. Маємо ретельніше ухилятися від нових гріхів, більше молитися, ніж зазвичай. Якщо є змога, відвідуймо Богослужіння не тільки в неділю, а й будні. Вдома дуже корисно щодня читати Біблію, зокрема Псалтир, іншу духовну літературу. Це чудова нагода більше жертвувати – не тільки грошей, а й часу, власних старань – на церковні, благодійні цілі, приділяти увагу бідним, самотнім, недужим, а нині й біженцям.

До звичайних молитов протягом буденних днів Великого посту додається молитва преподобного Єфрема Сирина, на кожне прохання якої кладуть земний поклін: «Господи і Владико життя мого, дух лінивства, безнадійності, владолюбства і марнослав’я не дай мені. Дух же доброчесності, смиренномудрості, терпіння і любові даруй мені, рабу Твоєму. Так, Господи Царю, даруй мені бачити провини мої і не осуджувати брата мого, бо Ти благословен єси навіки вічні. Амінь».

На Великий піст припадає три заупокійні суботи, коли за богослужінням Церква поминає душі спочилих православних християн.

Великий піст маємо провести так, аби зустріти Великдень очищеними і більш досконалими.

10 березня 2022 р.
Інші новини за рубриками: Піст
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери