Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниСобко Віталій, протоієрейДуховне очищення чи мода? Про пірнання на Водохреще
Новини

Духовне очищення чи мода? Про пірнання на Водохреще

Інтернет-видання «Перший» опублікував інтерв'ю з духовенством єпархії про cтавлення церкви до водохресних купань (сайт pershyj.com).

Адже одні мають про це позитивну думку, оскільки освячена вода благотворно впливає на людський організм, інші вважають таке занурення нехристиянською традицією.

Зокрема, голова інформаційно-видавничого центру єпархії протоієрей Віталій Собко зазначив: «Це свобода людини: якщо вона бажає пройти цю процедуру і пов’язати її з Водохрещем, вона має таке право. Ми це не засуджуємо і не підтримуємо – залишаємо на розсуд людини». Краще навіть слухати лікарів, що вони кажуть з цього приводу: корисно занурюватися у холодну воду чи шкідливо. А в церкві немає канонів, які б це регулювали. Ми освячуємо воду, а те, як люди її використовують, – особиста справа кожного.

Декан монастирів архімандрит Константин (Марченко) вважає, що «нічого поганого немає в тому, коли людина себе загартовує. Але це народний звичай, а не християнський. Я схолов до цього явища, бо купання стали масовими і другорядне вийшло на перший план, а основне – релігійна складова – відійшла».

На свято Богоявлення здійснюється особливий чин освячення води, яка називається великою агіасмою, що в перекладі з грецької означає – святиня. Відповідно, і ставлення до такої води, як і до будь-якої іншої святині, має бути шанобливим.

14 січня 2022 р.
Інші новини за рубриками: Архімандрит Константин (Марченко), Протоієрей Віталій Собко
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери