Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниСидор Андрій, протоієрейКеруючий єпархією вперше у Пірванчі
Новини

Керуючий єпархією вперше у Пірванчі

13 грудня 2020 р. Церква Покрови Пресвятої Богородиці в с. Пірванче Горохівського деканату. Світлина інформаційної служби єпархії. Митрополит Луцький і Волинський Михаїл очолив Божественну літургію в Покровській громаді цього села на Горохівщині, яка возз’єдналася з ПЦУ.

Архієрея на порозі храму привітали вихованці недільної школи.

У цей день особливого спомину апостола Андрія Первозваного з високопреосвященним молилися: декан протоієрей Андрій Сидор, настоятель протоієрей Андрій Суднік, інше духовенство благочиння.

Під час казання владика зауважив, що проповіддю Андрія Первозваного почалося християнство на землях сучасної України. Його запровадження не було одночасним. Так, на частину Волинського краю сягала Моравська єпархія рівноапостольних Кирила і Мефодія, тож їхні послідовники хрестили волинян задовго до хрещення Києва за князя Володимира в 988 році. «Відомо: вже 992 року на Волинь прийшов єпископ, у місто Володимир… Єпископ – це адміністратор, тож, відповідно, тут уже потрібно було робити владну ієрархію. Тобто багато було парафій, багато було віруючих. Київ лише хрестився, а в нас уже структура була».

Відвідини архіпастиря завершилися нагородженням активних мирян та традиційною хресною ходою.

Перший храм у цьому селі датується 1577 роком, але він був зруйнований. У 1764-му на засоби громади збудовано деревʼяну Покровську церкву, а в 1939 році – муровану. Торік у березні на парафіяльних зборах присутні вирішили вийти з Московського патріархату і возз’єднатися з Православною церквою України.
14 грудня 2020 р. Інші новини за рубриками: Горохівський деканат, Митрополит Луцький і Волинський Михаїл, Протоієрей Андрій Сидор
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери