Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниСидор Андрій, протоієрейТерешківці: архієрей привітав настоятеля з ювілеєм
Новини

Терешківці: архієрей привітав настоятеля з ювілеєм

18 липня 2021 р. Церква Покрови Пресвятої Богородиці у селі Терешківці Горохівського деканату. Світлина інформаційної служби єпархії Митрополит Луцький і Волинський Михаїл очолив Божественну літургію в храмі Покрови Пресвятої Богородиці у цьому селі Горохівського деканату з нагоди 30-ліття висвяти настоятеля протоієрея Василя Хомляка.

Крім цього душпастиря, у четверту неділю після П’ятдесятниці з високопреосвященним служили декан протоієрей Андрій Сидор та інше духовенство благочиння.

На завершення богослужіння владика, привітавши ювіляра, вручив йому церковну відзнаку, активних парафіян нагородив благословенними грамотами.

До травня 2019 р. церковна громада в Терешківцях належала до юрисдикції Московського патріархату, але після одержання ПЦУ Томосу і настоятель, і парафіяни одностайно вирішили возз'єднатися з Православною церквою України.

Божий дім тут зведено 1787 р. поміщиком Корчевським – дерев’яний із дзвіницею. Згідно з архівними документами, церква була приписною до Богоявленського храму Ощева, богослужіння проводились раз на три тижні. У Першу світову війну храм згорів. Після закінчення війни його відновили. У Другу світову знову спалили. Тож селяни звели невелику каплицю-дзвіницю для відправ. У 60-х роках її зруйнували «совєти», а дзвони вивезли у невідомому напрямку.

Із проголошенням незалежності України відродилося православ’я у Терешківцях. Стараннями благодійників та місцевих мешканців, тодішнього голови селянської спілки «Райдуга», заслуженого працівника сільського господарства України, нині покійного Михайла Трачевського збудували кам’яну церкву в центрі села. В грудні 1994 р. її освятили на честь Покрови Пресвятої Богородиці, а 1996-го призначено нового настоятеля – священника Василя Хомляка.

Розповідає, що мріяв стати священником із дитинства. Змалку ходив до церкви, знав напам’ять майже всю відправу. А коли доводилося випасати череду, на полі співав церковні піснеспіви, уявляючи службу.

Священнича хіротонія відбулась 21 липня 1991 р. у луцькому кафедральному соборі Святої Трійці. Із тридцяти років пастирського служіння, двадцять п’ять очолює парафію в Терешківцях. За цей час тут побудовано чотири каплиці і кілька поклонних хрестів. Панотець власноруч оновив іконостас, виготовив кіоти й продовжує трудитись на благо церкви.

19 липня 2021 р. Інші новини за рубриками: Горохівський деканат, Митрополит Луцький і Волинський Михаїл, Протоієрей Андрій Сидор
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери