Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Новини

Освячено храм ВНУ

20 жовтня 2020 р. Церква Святої Софії – Премудрості Божої, що при Волинському національному університеті ім. Лесі Українк. Світлина інформаційної служби єпархії 20 жовтня відбулось освячення церкви Святої Софії – Премудрості Божої, що при Волинському національному університеті ім. Лесі Українки (Луцьк, вул. Потапова: між бібліотекою та лабораторним корпусом ВНУ і школою № 9).

Чин освяти й першу Божественну літургію очолив митрополит Луцький і Волинський Михаїл. Із ним співслужили: єпископ Херсонський і Каховський Борис, канцлер єпархії протоієрей Микола Цап, ректор Волинської православної богословської академії протоієрей Володимир Вакін, настоятель протоієрей Віктор Пушко, інші священнослужителі. Молилися з ними керівники, викладачі, студенти вишу, очільники будівельних організацій, жертводавці та чимало інших вірян.

У проповіді преосвященний Борис, зокрема, наголосив: це храм, зокрема, корпорації «тих, хто навчає, і тих, хто навчається» світських наук. Але в храмі вся «корпорація» християн – брати і сестри во Христі. Саме вони, як сказано в Біблії, це «каміння живе» нерукотворного храму – Церкви Христової. Тому важливо, щоб їхні молитви наповнювали цей новозведений храм рукотворний. Тут можна просити в Бога за перескладання того чи того життєвого іспиту, і Він завжди допоможе.

В архіпастирському слові високопреосвященний Михаїл зазначив: нині, в умовах пандемії, маємо закриті обличчя, але відкриті вуста, що славлять Господа. А з Творцем треба говорити лицем до лиця, з відкритим серцем. Божий дім у студмістечку має стати місцем саме такої розмови.

Ректор університету Анатолій Цьось висловив переконання, що сучасний вуз повинен мати релігійний складник, і подякував усім, хто був причетним до цієї великої справи.

Співав архієрейський хор «Оранта» (його головного регента заслуженого діяча культури Василя Мойсіюка по закінченні служби ректор нагородив золотим нагрудним знаком ВНУ). Від усієї університетської спільноти А. Цьось подарував храму Євангеліє та ікону, створену студентами факультету мистецтв.

Нагадаємо передісторію цього торжества.

18 лютого 2001 року в університетській газеті «Луцьк молодий» надрукували редакційний матеріал «Чи буде храм у ВДУ?» У замітці, зокрема, зазначалося: «...Чи потрібна своя церква в університеті? Якої конфесії? Якого патріархату? Аудиторія, переобладнана під капличку, чи повноцінний храм?.. Хто мав би бути духовним наставником інтелектуалів?»

Тодішній ректор Іван Олексеюк зацікавився ідеєю, виніс її на обговорення колегіальних органів ВДУ. Одначе дискусія тривала декілька років, про неї писала преса, питання не раз виносили на вчену раду тощо. Завершилася вона тим, що органи державної влади зареєстрували громаду УПЦ КП у Волинському державному університеті ім. Лесі Українки, а вчена рада, очолювана ректором Ігорем Коцаном, виділила землю в студентському містечку для будівництва храму. Його вирішили назвати так: Святої Софії – Премудрості Божої, адже в університеті навчаються насамперед «людської премудрості», а вона без Премудрості Божої призводить, як ми знаємо, до вкрай негативних наслідків.

19 травня 2007 року, коли відзначали день університету, а також День Європи і День науки, єпископ Луцький і Волинський Михаїл освятив хреста на місці зведення церкви. У проповіді владика, зокрема, сказав: «Ми радіємо цьому дню, який дарував нам Господь. Радіємо і Дню Європи. Але до Євросоюзу ми маємо ввійти як самобутні, як духовно звершені, щоб не розгубитися, не розчинитися, а це можливо лише через віру в Бога, через воцерковлення. Тож прекрасно, що у вашому навчальному закладі не просто йдуть у ногу з часом, а й випереджають час». Архієрей наголосив, що університетська церква буде відкрита для всіх, тобто діятиме і як міський парафіяльний храм.

У вітальному слові Ігор Коцан тоді зазначив: «Справжня наука і справжня релігія – не вороги, а співробітники на ниві облаштування земного життя та, наскільки це можливо, пізнання Божої Премудрості. На превеликий жаль, сучасна Європа швидко дехристиянізується, тож місія українців – внести у наш континент дух нової євангелізації. Для цього ми й самі повинні перейнятися Духом Господньої Премудрості».

Невдовзі було відкрито рахунок для збору пожертв. В університеті провели ряд благодійних заходів – віденські бали, концерти, аукціони, кошти від яких спрямували на побудову університетської церкви. Чимало охочих підтримати добру справу грошима виявилося серед працівників і студентів ВНУ, інших небайдужих. Від початкових робіт і до завершального етапу оздоблення інтер’єру активно долучилися жертводавці Сергій Мостенець і Дмитро Мельник.

Прикметна обставина: одне із засідань ректорату розпочалося тим, що архієпископ Луцький і Волинський Михаїл освятив перші ікони для храму. Їх створив знаний у нашому краї митець Яків Бессараб коштом члена наглядової ради університету Василя Токарського.

11 вересня 2013 року митрополит Михаїл освятив наріжний камінь і заклав капсулу в фундамент майбутньої церкви. У відправі взяли участь Ігор Коцан із представниками професорсько-викладацького складу і студентства. Архіпастир тоді підкреслив: «Це храм для молоді, для тих людей, які пізнають закони матеріальні. Храм буде сприяти пізнавати закони духовні, щоб у цій гармонії пізнання світу – законів матеріальних і духовних – мали можливість формувати гарне майбутнє нашої незалежної України». Керуючий єпархією висловив тоді вдячність відомим благодійникам Віктору й Ігореві Чорнухам за значну матеріальну підтримку в спорудженні Божого дому.

18 листопада 2015 року високопреосвященний Михаїл у такій же урочистій обстановці відправив чин освячення хреста для поставлення його на бані церкви.

Але в університеті душпастирську роботу розгорнули не ждучи завершення будівництва храму. З 2005 року настоятелем громади і капеланом вузу став протоієрей Михайло Бучак, із 2009-го – протоієрей Віктор Михалевич. Панотці працювали не тільки над організаційними питаннями, а й проводили численні зустрічі зі студентами тощо. До речі, о. Михайла цими днями нагороджено золотим нагрудним знаком ВНУ.

За оригінальним проєктом храм розмальовує член Спілки художників України Ярослав Жупанюк. Він та Олексій Назаров і Василь Бочкай – автори високомистецького іконостаса.

Новий ректор університету Анатолій Цьось також надає великого значення духовній складовій виховного процесу, тож надіємося, що новий храм стане справжнім осереддям релігійної культури.

Служби відбуватимуться щонеділі та щосвята: початок сповіді, молебень – о 9 год, літургія – о 10-й. Церква буде відкрита не тільки для студентів і викладачів університету, а для всіх вірян, зокрема, які живуть у навколишніх будинках.

20 жовтня 2020 р. Інші новини за рубриками: Луцький міський деканат, Протоієрей Володимир Вакін, Митрополит Луцький і Волинський Михаїл, Протоієрей Микола Цап
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери