Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниЗакидальський Андрій, протоієрейВладика на ювілеї церкви в Четвертні
Новини

Владика на ювілеї церкви в Четвертні

20 серпня 2020 р . Церква Преображення Господнього в с. Четвертня. Світлина інформаційної служби єпархії

Митрополит Луцький і Волинський Михаїл відвідав парафію Преображення Господнього цього села Маневицького деканату й очолив Божественну літургію з нагоди престольного свята, 420-річчя заснування храму і першої річниці служіння в ньому після возз'єднання громади із ПЦУ.

Разом із високопреосвященним правили: декан протоієрей Андрій Закидальський, намісник луцького Братського Хрестовоздвиженського чоловічого монастиря ігумен Никодим (Смілий), священник Микола Случик, інше духовенство Луцького районного, Маневицького й Цуманського благочинь, а також зі Львівської й Рівненської єпархій.

У слові архієрей привітав усіх зі святом. Адже цей ювілей відзначаємо в українській церкві. Приємно, що багато дітей прийшли до причастя. Владика пригадав з історії, що в цьому храмі спочиває княгиня. Серед князів були страстотерпці й інші подвижники православ’я, це означає, що й серед них є ті, які трудяться на благо людей. Керівник має трудитися для людей. Хто хоче бути керівником, повинен спочатку бути слугою. На завершення керуючий єпархією побажав усім вірити в себе й рухатись уперед.

Благословенними грамотами архієрей відзначив хористів та парафіян, які жертовно трудяться на благо церкви.

Преображенський храм збудовано в 1600 р. неподалік нині зруйнованого монастиря, який заснував у XV ст. князь Олександр Четвертинський – меценат і захисник православ'я. В пам'ять про княжу родину постала церква у стилі козацького бароко, яка вражала монументальністю і розкішшю інтер'єру. Стіни завтовшки до двох метрів. Іконостас виконано у візантійському стилі й складається з кивотів, укритих тонким рисунком на позолоті. Інтер'єр розписували італійські майстри. Донині є рештки розпису церкви, старовинні ікони, декоративне різьблення по дереву ХVІІІ ст. Зберігаються образи Богородиці (Почаївської й Володимирської) та Євангеліє – реліквії, які передала Катерина ІІ. Є крипта, в якій упокоєна княгиня Анна Четвертинська, засновниця церкви. Храм належить до пам'яток архітектури національного значення. Дзвіниця – дерев'яна триярусна, збудована у 1906 р., має три дзвони.

До речі, першою друкованою книгою на Волині був Псалтир, який вийшов 1625 р. в Четвертні.

21 серпня 2020 р. Інші новини за рубриками: Маневицький деканат, Протоієрей Андрій Закидальський, Митрополит Луцький і Волинський Михаїл
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери