Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниАНОНС: 23 жовтня – Собор волинських святих, актовий день ВПБА
Новини

АНОНС: 23 жовтня – Собор волинських святих, актовий день ВПБА

Волинська православна богословська академія

З нагоди торжества всіх угодників нашого краю і 25-ліття відродження Волинської православної богословської академії відбудеться Богослужіння та урочисте зібрання.

Літургія з подячним молебнем у луцькому кафедральному соборі Святої Трійці розпочнеться о 9.00. Після молитви – посвята першокурсників духовного вишу у студенти. Пізніше, о 12.00, учасники свята зберуться в актовому залі ВПБА. Передбачено виступи ієрархів Київського Патріархату, нагородження меценатів, викладачів і вихованців академії, презентацію чергового числа наукового журналу «Волинський благовісник» тощо.

Відзначення Собору, тобто дня спільного вшанування, всіх святих землі Волинської 23 жовтня започатковано 1881 р. – на честь 50-ліття повернення в Православ’я Свято-Успенської Почаївської лаври, яка більше віку перебувала в підпорядкуванні уніатів.

Перелік відомих прославлених Церквою подвижників благочестя, які просяяли на Волині або пов’язані з нею, починають рівноапостольні слов’янські першовчителі Кирило та Мефодій. Цей сонм поповнюється новими іменами. Зокрема, не так давно долучилися новоканонізовані преподобний Амфілохій Почаївський, благовірний князь Володимир Василькович, мученик Данило Братковський.

Волинській православній богословській академії вже понад 220 років. Вона є наступницею Острозької єпаршої семінарії, заснованої єпископом Варлаамом (Шишацьким) 1795 р. Протягом своєї історії навчальний заклад діяв у різних містах, кілька разів його закривали й відновлювали. У 1992 р. відбулося відродження духовної семінарії в незалежній Україні, яку 2011-го реорганізовано в богословську академію.

22 жовтня 2017 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери