Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниПід братською церквою руйнується крипта
Новини

Під братською церквою руйнується крипта

Храм Воздвиження хреста Господнього

У музеї Луцького братства відбулося громадське слухання, під час якого обговорили збереження крипти під храмом Воздвиження хреста Господнього.

Проблемою є те, що відкритий некрополь затоплюється ґрунтовими водами та частково через каналізаційну мережу.

Як розповідає настоятель парафії протоієрей Василь Клочак, розроблено два проекти, які виводитимуть воду із підземелля. Але вони дороговартісні, тож представники влади мали б допомогти зберегти від руйнації пам’ятку національного значення.

Під час слухання також офіційно оприлюднили список із 51 імені братчиків, похоронених на території монастиря. Проте це неповний перелік. Як зазначає завідувач музею Олена Бірюліна, в описі церковного майна 1806 р. вказано, що під храмом знаходилися три камери із похованнями. Сьогодні для богослужінь розчищено лише одну з них.

У засіданні взяли участь, зокрема, настоятель чоловічого монастиря Воздвиження хреста Господнього ієромонах Никодим (Смілий), голова Луцького Хрестовоздвиженського братства (відродженого) Андрій Бондарчук, представники міської влади та громадськості.

4 травня 2018 р.
Інші новини за рубриками: Мирянські організації, Церква і держава, Луцький міський деканат, Андрій Бондарчук, Протоієрей Василь Клочак, Ієромонах Никодим (Смілий)
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери