Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниДуховенство – у заходах до Дня пам’яті та примирення
Новини

Духовенство – у заходах до Дня пам’яті та примирення

8 травтня 2018 р. Вшанування жертв Другої світової війни. Світлина інформаційної служби єпархії.

З нагоди 73-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні митрополит Луцький і Волинський Михаїл разом із кліриками кафедрального собору Святої Трійці відправив заупокійну літію біля пам’ятного знака «Поранений солдат» на меморіалі «Вічна слава» в обласному центрі.

Після молитви високопреосвященний звернувся до учасників заходу. «Багато невинно убієнних, які постраждали, які загинули, – це жертви во ім’я людиноненависницької ідеології. Ми нагадуємо собі, що перемогли нацизм. Так. Ми долучилися до боротьби разом із усієї світовою спільнотою. Але привид більшовизму ще бродить по всьому світі. І цей людиноненависницький інший устрій сьогодні продовжує знищувати, через багато десятиліть після перемоги над нацизмом.

Більшовизм сьогодні на Донбасі знищує людей. Вислів „Бий укропів!“ – хіба це вислів християнина? „Бий українців!“ – хіба це вислів людини віруючої? Хіба це ідеології миру, любові і процвітання?

Ми, волиняни, згадуємо село Кортеліси й говорим, що там зробили німці. Але давайте згадаєм і Луцьк 23 червня 1941 року. Що там зробили “русскіє”? Згадаєм Дебальцево, інші міста і села, згадаєм Афганістан. Скільки загинуло наших хлопців там, місцевого населення заради ідеології?

Людей не мали за людей. Відправляли просто на смерть. І пам’ять сьогодні цих жертв, які загинули і від рук однієї ідеології, і від рук іншої ідеології, надихає нас молитовно скорбити і робити висновки.

Не виправдовує жодну з ідеологій, коли в основу закладено мільйони жертв. Адже кожна ідеологія, яка пропонується людям, ставить собі за мету зробити людей щасливими. Як може бути щаслива людина, коли во ім’я цього щастя покладено мільйони людей? Хіба ти можеш бути щасливим, коли нещасні навколо тебе?

Хай у сьогоднішній воістину європейських цінностей день цінність життя людини буде первинною. Правильною може бути лише та ідеологія, яка в основу свою закладає любов. Це – Християнство. „Полюби ближнього свого, як самого себе“. Не вбий, не вкради, люби свою Батьківщину, люби свій дім, люби життя».

У богослужінні взяли участь представники УГКЦ, РКЦ, голова ОДА Олександр Савченко, інші представники влади, громадськість.

8 травня 2018 р. Інші новини за рубриками: Церква і держава, Єпархія, Кафедральний собор Святої Трійці в Луцьку, Митрополит Луцький і Волинський Михаїл
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери