Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниХотешів: відкрили пам’ятник убитому в храмі священикові
Новини

Хотешів: відкрили пам’ятник убитому в храмі священикові

30 червня 2018 р. Вшанування пам'яті загиблого священика від рук червоного партизана. Світлини інформаційної служби єпархії.

Митрополит Луцький і Волинський Михаїл здійснив чин освячення пам’ятника на могилі священика Олександра Білецького, який загинув 1943 р. від кулі червоного партизана прямо в церкві.

Він народився на початку ХХ ст. у Новоград-Волинському повіті у сім’ї священика. Під час визвольної війни воював як хорунжий Армії УНР. У 1924 р. одружився і став душпастирем. Очолював різні парафії на Рівенщині та Волині. Зокрема, в 1935–1943 рр. служив у с. Хотешів, що на території теперішнього Камінь-Каширського деканату.

Душпастир був українським патріотом, підтримував зв’язки з ОУН-УПА. Радянські партизани знали про це, тож шукали можливості знищити. 26 квітня 1943 р., у Світлий понеділок, під час Божественної Літургії ворог зайшов у храм і вбив священика.

75 років по тому, вдячні краяни поставили на місці поховання о. Олександра пам’ятник. Освятивши його, владика підкреслив: сьогодні вшановуємо людину, яка несла свій священичий послух до останнього подиху. Душпастир, який залишився вірним своїй вірі та Україні, є для всіх нас прикладом для наслідування. У своїй хаті повинна бути своя правда, нагадав високопреосвященний. І ми маємо продовжувати справу загиблого духівника-патріота, аби на нашій землі були вільними, розмовляли й молилися українською мовою.

До богослужіння долучилися декани: камінь-каширський – протоієрей Володимир Мицько, ратнівський – протоієрей Роман Бодак, старовижівський – протоієрей Іван Зеленко, інше духовенство, голова РДА Валерій Дунайчук, інші представники влади та громадськості.

Урочиста академія про життєвий шлях священика Олександра Білецького та долю його родини відбулася в місцевій школі. Під час заходу владика Михаїл вручив церковні нагороди співробітнику Українського інституту національної пам’яті Павлові Подобєду та директорові школи Надії Полюхович.

1 липня 2018 р. Інші новини за рубриками: Церква і держава, Камінь-Каширський деканат, Протоієрей Роман Бодак, Протоієрей Іван Зеленко, Митрополит Луцький і Волинський Михаїл, Протоієрей Володимир Мицько
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери