Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниЦерковний календар: що відзначаємо 8 листопада
Новини

Церковний календар: що відзначаємо 8 листопада

Великомученик Димитрія Солунський

Цього дня особливо вшановуємо великомученика Димитрія Солунського. Понад десять парафій єпархії відзначають храмове свято.

Димитрій Солунський є небесним покровителем воїнів, а також градоначальників та губернаторів (сам був проконсулом провінції Римської імперії). Його подвиг віри за Христа відбувся в 306 році.

«Твоя місія – захищати Салоніки та всю область від варварів, – наставляв імператор Галерій Максиміан молодого проконсула. – А ще ти мусиш страчувати кожного, хто прикликає ім’я Розіп’ятого!» Так одне з балканських міст імперії отримало нового енергійного правителя.

Імператорові було відомо про таланти Димитрія, та й походив молодий високопосадовець зі знатної родини, яку Максиміан знав особисто. Імператор не знав лише одного: цим призначенням він не зможе боротися з християнами, оскільки проконсул – ревний сповідник Ісуса.

Димитрій розумів: часу – обмаль, бо щойно Максиміану стане відомо про його віру, життя швидко обірветься. Тому, прибувши до Салонік (по-слов’янськи Солуня), розгорнув у місті полум’яну проповідь Євангелія: кожен мешканець знав, що на центральній площі можна почути про Христа з уст самого градоначальника. Люди йшли за Димитрієм, бо чули не лише слова, але й відчували його віру та бачили його життя, яке було красномовнішим за будь-яке слово.

Дуже швидко в місті згуртувалась велика християнська спільнота. Довідавшись про це, імператор, не тямлячи себе від люті, попрямував із військом до Солуня. Димитрій, почувши про його наближення, роздав майно нужденним та молитвою підготував себе до смерті.

Максиміан, заарештувавши Димитрія, вирішив помститись християнській громаді: зібравши їх на стадіоні, влаштував гладіаторські бої, під час яких його улюбленець германець-велетень Лій кидав мучеників на списи воїнів. Тоді один молодий християнин на ім’я Нестор, підійшовши до в’язниці, попросив у Димитрія молитов та благословення на двобій із Лієм. І сталося диво – юнак переміг досвідченого вбивцю. Загибель улюбленця викликала гнів імператора – Нестору відсікли голову, а Димитрія, за наказом Максиміана, було кинуто на списи.

Але слава нового святого тільки розпочиналась. Немає відомостей, чи встиг повоювати угодник за життя, але після смерті він багато разів рятував Солунь від смертельної небезпеки. З’являючись у військових обладунках, зі зброєю в руках, Димитрій примушував до втечі цілі армії, що оточували місто, і це ставалося тоді, коли порятунку чекати не було звідки.

На Русі шанування святого розпочалося відразу після Володимирового хрещення – вже князь Ізяслав Ярославич, у хрещенні Димитрій, в ХІ столітті збудував Димитрівський монастир, більш відомий сучасникам як Михайлівський Золотоверхий.

Наші воїни завжди вірили, що перебувають під особливим покровительством великомученика Димитрія. Від його мощей уже понад 17 століть витікає цілюще миро – речовина із надзвичайно приємним запахом. А народ і по сьогодні прикликає Димитрія на допомогу, адже знає: до таких святих Небесний Володар дослухається завжди.

Храмове свято цього дня відзначають такі парафії: у Луцьку, Ковелі, в с. Гать Луцького районного деканату, селах Загаї, Новосілки Горохівського, Жорнище, Муравище, Носовичі Ківерецького, Самійличі Шацького, Валер’янівка Рожищанського, Знамирівка Цуманського (Ківерецький р-н) деканатів.

Усі події 8 листопада за єпархіальним календарем – ocь тут.

6 листопада 2018 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери