Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниАрхієрей пояснив, чому серед євангелістів є «неузгодженості»
Новини

Архієрей пояснив, чому серед євангелістів є «неузгодженості»

25 листопада 2018 р. Проповідь митрополита Луцького і Волинського Михаїла на завершення Божественної Літургії у кафедральному соборі Святої Трійці. Кадр із відео єпархіальної телестудії «Собор» У 26-ту неділю по П'ятдесятниці митрополит Луцький і Волинський Михаїл у проповіді на завершення Божественної Літургії в кафедральному соборі Святої Трійці розповідав, чому в чотирьох Євангеліях не все написано однаково.

Євангеліє писала не одна людина, а чотири – Матфей, Марк, Лука, Йоан, пояснював архієрей. Ми знаходимо між ними, особливо в Йоана, не зовсім узгоджені деталі: усі четверо писали під натхненням Святого Духа, але кожен від себе, адже перед Богом усі однакові, але кожна людина особлива. (Можна навести приблизне побутове порівняння: і в різних господинь не виходить борщ однаковим із одних і тих же продуктів). Найбільше в Євангелії від Йоана багато незрозумілого для нас. Це тому, що неможливо все сприймати однаково буквально.

Спастися бажає кожен, каже високопреосвященний, і є тільки один правильний напрямок – до Царства Небесного. Якщо ми присутні в певному місці, значить такий замисел Господа Бога, так корисно людям. Кожен один щодо одного має місію добра чи несе зло, місію блага – чи тягар. Це залежить від стану нашої душі: якщо в душі багато любові, то людина буде для ближнього благом.

Одна людина любить, інша ненавидить, і не всі можуть однаково любити. Дар любові потрібно розвивати: квітка росте, коли її плекають, мовить керуючий єпархією. Приймаючи причастя, християнин очищається, а це важливо для розвитку любові. Кожному випала місія нести добро, кожному по-своєму, тож тікай від зла і роби добро. Все залежить тільки від нас, від того, як живемо.

На закінчення проповіді владика побажав уподібнюватись до милосердного самарянина з євангельської притчі, творити добро, незалежно від того, яке становище хто займає.

26 листопада 2018 р. Інші новини за рубриками: Кафедральний собор Святої Трійці в Луцьку, Митрополит Луцький і Волинський Михаїл
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери