Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниОсвячено престіл собору в Берестечку
Новини

Освячено престіл собору в Берестечку

14 липня 2019 р. У Берестечку. Світлина інформаційної служби єпархії.

Митрополит Луцький і Волинський Михаїл звершив чин освяти та Божественну літургію в середньому ярусі собору Святої Трійці, що в цьому місті Горохівського деканату.

Престіл встановлено на честь праведного Петра Калнишевського, Багатостраждального, останнього кошового отамана Запорозької Січі, якого канонізували 2008 р.

Свято-Троїцький собор – пам’ятка місцевого значення, один із найбільших храмів Волині (трирівневий) – має велику, насичену різними подіями історію. Розпочали спорудження в 1910 р. Цей Божий дім громада хотіла присвятити загиблим під Берестечком козакам, тож до будови долучилися ледь не всі жителі міста.

Під час Першої світової війни недобудовану споруду частково розібрали. Лише 1927 р. відбулося освячення нижнього храму. Потім польська влада заборонила зводити верхній ярус, адже тоді собор перевищував би місцевий костел. Тож було збудовано лише нижню і основну частини святині.

За радянських часів приміщення храму використовувалося як склад. Тільки за незалежної України собор почав відроджуватися. До його сторіччя провели реконструкцію, накрили, було поставлено три мідні куполи з позолоченими хрестами. Але потрудитися ще слід багато, бо поки не завершено верхній ярус.

До 2019-го р. парафія була в Московському Патріархаті. Після ж одержання Томосу громада 14 січня провела збори та вирішила увійти в Православну церкву України.

Владика подякував громаді за її рішучість і мужність, та бажання творити власну історію. Потому архієрей вручив відзнаки міській голові Валентині залевській, яка була присутня на службі, а також інші відзнаки активним парафіянам, які завжди трудилися на благо цього собору.

По завершення Служби владика освятив накупольний хрест, який встановили на подвір’ї. Так як собор будується понад 100 років. Він зазнав певної трансформації за цей період. Спочатку він планувався із одним куполом. Пізніше було споруджено п’ять. Так перший хрест був знятий і тепер стоятиме перед будівлею.

Разом із владикою служили настоятель священик Микола Качмар, горохівське духовенство.

17 липня 2019 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери