Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниПотрійний ювілей Волинської православної богословської академії (оновлено)
Новини

Потрійний ювілей Волинської православної богословської академії (оновлено)

До дня всіх волинських святих ВПБА провела богослужіння та заходи з нагоди 225-ліття свого заснування, 30-ліття відродження, 10-ліття надання статусу академії.

23 жовтня стало кульмінацією свята. Божественну літургію в кафедральному соборі Святої Трійці очолив митрополит Луцький і Волинський Михаїл. Із ним, зокрема, молилися єпископ Кропивницький і Голованівський Марк, єпископ Тернопільський і Теребовлянський Павло, єпископ Херсонський і Каховський Борис, канцлер єпархії протоієрей Микола Цап, ректор ВПБА протоієрей Володимир Вакін, представники навчальних закладів нашої церкви, інше духовенство. Святкове богослужіння супроводжував хор духовного вишу. Тут же, у храмі, відбулася посвята першокурсників. Студенти отримали благословення на носіння підрясника, склали присягу, одержали студентські квитки та залікові книжки.

Опісля відбулась урочиста академія в актовій залі ВПБА. У вступному слові ректор о. Володимир коротко підсумував минулий навчальний рік і зазначив, що майже всі її студенти стають священниками. З нагоди ювілеїв духовний заклад має ближчим часом випустити черговий номер фахового журналу «Волинський благовісник», 2-й том «Українських богословських студій» і книгу про здобутки академії за 10 років. Учасники заходу переглянули фільм про ВПБА.

Із вітальним словом виступив владика Марк, колишній випускник, який відзначив, що йому дуже трепетно перебувати в альма-матер. Покликання студентів – пізнавати Бога, тож побажав їм гарного навчання. Вітання висловили також єпископ Павло, батько якого навчався в тодішній семінарії ще до її закриття 1960 р., єпископ Борис, доцент філософсько-теологічного факультету Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича протоієрей Микола Щербань, ректор Рівненської духовної семінарії протоієрей Віталій Лотоцький, викладач Львівської православної богословської академії протоієрей Артем Бабленюк.

Заступник голови Волинської облради Григорій Пустовіт вручив викладачам та інспекторам її нагороди. Кращих студентів нагороджено митрополичими грантами на оплату навчання, кільком вручено цінні подарунки. Митрополита Луцького і Волинського Михаїла відзначено нагородою ПЦУ – орденом І ступеня Рівноапостольного князя Володимира. З благословіння Митрополита Київського і всієї України Епіфанія її вручив о. ректор. Також нагородили викладачів, зокрема Миколу Кучерепу та священників, церковними відзнаками. Пам’ятні подарунки отримали ті, хто особливо потрудився під час вступної кампанії.

Ювілейні відзнаки вручено меценатам ВПБА: ктиторам академії директору ПП «Захід» Мирославі Іванішиній та директорові будівельної компанії «Інвестор» Андрію Разумовському, а також директору ФГ «Волинська Голландія» Олександрові Подзізею, директору ТзОВ «Епіцентр» м. Чернівці Дмитрові Липарю, директорові ТОВ «Прінтинг Луцьк» Василю Цапюкові, голові підприємства «Медова хата» Володимиру Дмитрукові, засновнику організації «Українські медовари» Антонові Сотніку, директору артгалереї «Образ» Наталії Грабовецькій та іншим почесним гостям.

Згідно з рішенням вченої ради про присвоєння звання доцента керуючий єпархією вручив коларі й атестати проректорам протоієреям Ігореві Скибі та Владиславу Фульмесові.

На завершення свята виступив митрополит Михаїл, який нагадав деякі моменти із життя академії. Також відзначив, що нині навчання частіше проводиться онлайн. Владика за те, щоб спілкування викладачів та студентів було живим, а не через технічні засоби: «до Бога Живого ідуть живі люди». Високопреосвященний прагне, аби бібліотека ВПБА повнилася новою літературою. Побажав, щоб випускники наслідували все українське, із багатої нашої історії.

У рамках відзначення актового дня та ювілеїв у попередні дні відбулися різні заходи.

18 жовтня представлено виставку художніх робіт викладача кафедри гуманітарних і практичних дисциплін Наталії Волочай «Краса моєї землі – вияв Божої благодаті» у холі другого поверху. В експозиції близько двадцяти полотен, на яких зображено церкви, інші архітектурні пам’ятки та природу рідного краю. Канцлер єпархії протоієрей Микола Цап вручив мисткині церковну відзнаку «За жертовність».

19 жовтня в читальному залі бібліотеки ВПБА відбулося відкриття виставки музейних експонатів академії «Матеріальні пам’ятки про новітню історію волинської духовної школи (1991–2021)». Ректор протоієрей Володимир Вакін зазначив, що ми є свідками історії створення експонатів, а студент ІV курсу Максим Іржавський провів цікаву екскурсію. Також того дня з ініціативи студентської ради в актовій залі відбувся святковий концерт.

20 жовтня о. Володимир побував у Волинському національному університеті ім. Лесі Українки на презентації книги «English for Theologians» («Англійська мова для богословів»), створеної спільно ВПБА, ВНУ та Теологічним інститутом Філадельфії (США). Отець Володимир відзначив церковними нагородами усіх викладачів – авторів посібника. Протоієрей Богдан Згоба (директор цього американського вишу) відвідав Волинську православну богословську академію, в якій колись навчався, та подарував їй нову техніку. До речі, о. Богдан разом із своєю громадою ставропігійного храму Святого Миколая у м. Філадельфія систематично сприяє розвитку теологічної освіти на Волині протягом останніх років. Робота над книгою розпочалася у травні 2018 року.

21 жовтня проведено круглий стіл на тему «Волинська православна богословська академія: погляд у майбутнє крізь призму минулого і сьогодення». Ведучий – священник Олександр Хорошко. Студенти виступали з доповідями. Спогадами про історію духовної школи поділились колишні випускники протоієреї Василь Лозовицький та Ігор Скиба.

22 жовтня в академії відбулася відкрита лекція доктора філософських наук, професора Юрія Чорноморця на тему «Сучасне православне богослов'я і нові тенденції у соціальному вченні». Він окреслив актуальні питання теології, міжправославних зв’язків, нове соціальне вчення у Вселенському патріархаті, а також вектор розвитку церкви та церковних зв'язків з точки зору богословів.

Того ж дня ввечері в домовому храмі Всіх святих землі Волинської ВПБА благочинний цієї церкви ієромонах Іларіон (Зборовський), гості та студенти відслужили всенічну.

Відзначення Собору, тобто дня спільного вшанування, всіх святих землі Волинської 23 жовтня започатковано 1881 р. – на честь 50-ліття повернення в Православ’я Свято-Успенської Почаївської лаври, яка більше віку перебувала в підпорядкуванні уніатів. Перелік відомих прославлених Церквою подвижників благочестя, які просяяли на Волині або пов’язані з нею, починають рівноапостольні першовчителі слов’ян Кирило та Мефодій. Цей сонм поповнюється й новими іменами. Зокрема, не так давно долучено до нього новоканонізованих: преподобного Амфілохія Почаївського, благовірного князя Володимира Васильковича, мученика Данила Братковського.

У 1796 р. єпископом Варлаамом (Шишацьким) засновано семінарію в Острозі, від якої веде початок нинішня Волинська православна богословська академія. У 1992 р. відбулося відродження духовної семінарії в незалежній Україні, яку 2011-го реорганізовано в академію.

24 жовтня 2021 р. Інші новини за рубриками: Волинська православна богословська академія, Протоієрей Володимир Вакін, Митрополит Луцький і Волинський Михаїл, Протоієрей Микола Цап
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери