Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниАндрухів Дмитро, протоієрейНесподівана знахідка в Гулівці як Божий знак (оновлено)
Новини

Несподівана знахідка в Гулівці як Божий знак (оновлено)

У с. Гулівка Ковельського районного деканату в корінні поваленого, ймовірно, від сильного вітру дерева неподалік лісу виявленоєвхаристійний набір, дарохранительницю та антимінс.

Нагадаємо, до євхаристійного набору входять чаша, дискос (особлива тарілка на підставці), звіздиця (хрестоподібно з’єднані металеві дуги над дискосом), лжиця (ложечка) та копіє (списоподібний ніж). Антимінс – освячений плат із зашитою частинкою мощей когось із святих. Усе це є обов’язковим для звершення Божественної Літургії.

На знайденому антимінсі збереглися два архієрейських підписи. Перший – єпископа Никона (Бессонова), вікарія Волинської єпархії, зроблений 1910 р. Другий належить архієпископові Олексію (Громадському), датований 1935 р.

Настоятель парафії Почаївської ікони Божої Матері протоієрей Дмитро Андрухів розповів інформаційній службі єпархії, що церковне начиння знайшов місцевий житель. Усе воно було законсервоване у восковому кубі, тому й збереглося неушкодженим. Як опинилося під деревом – невідомо. Душпастир припустив, що, можливо, якийсь священик сховав його під час переслідувань Церкви радянською владою.

Громаду Почаївської ікони Божої Матері Київського Патріархату в с. Гулівка, де храм використовує Московський, створено недавно. 5 серпня 2014 р. декан протоієрей Іван Бонис із благословіння митрополита Луцького і Волинського Михаїла освятив хреста на місці, де має постати нова церква.

Проте довгий час місцеві жителі не брали активної участі у розбудові українського храму. Отець Дмитро переконаний, що саме Божа Матір допомогла знайти набір, антимінс і дарохранительницю саме в цей час. Адже після такого знамення парафіяни почали більше перейматися життям громади.

Зараз євхаристійний набір і дарохранительниця зберігаються в настоятеля. Антимінс, якого через ветхість уже неможливо використовувати в Богослужінні, передано на зберігання у Волинську православну богословську академію. Владика ж видав о. Дмитру новий антимінс.

1 березня 2018 р.
Інші новини за рубриками: Протоієрей Дмитро Андрухів
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери