Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниРожищанський деканатРудка-Козинська: пом’янули українських селян, убитих поляками
Новини

Рудка-Козинська: пом’янули українських селян, убитих поляками

У цьому селі Рожищанського деканату вшанували жертв польсько-українського конфлікту часів Другої світової війни.

Благочинний протоієрей Василь Шняк разом із місцевим духовенством відправив панахиду за загиблими у цій трагедії. У молитві взяли участь віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко, директор Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович, інші представники влади та громадськості, небайдужі селяни.

За інформацією Інституту національної пам’яті, 75 років тому, 9 липня 1943-го, об 11 год, на близько 70-ти кінних підводах понад 300 озброєних бандитів із сторони с. Козин вдерлися у село. Ця банда складалася в основному з поляків, які служили в нацистській поліції. Відділ підпорядковувався нацистській військовій частині, що складалася з мадяр (угорців).

Одразу по в’їзді в село бандити почали вбивати людей, що потрапляли їм назустріч і грабувати сільські оселі. Пограбоване майно складали на підводи, а будинки підпалювали. Селяни втікали хто куди міг – ховалися у ярах і кущах на околиці.

За кілька годин згоріло 70 господарств із понад 200 будинками. Спалено і розстріляно 17 людей: 11 чоловіків, 4 жінок, двоє дітей.

Згідно з архівними документами та свідченнями очевидців, це cело першим згоріло у районі. Одразу після Рудки-Козинської поляки цілком спалили с. Сокіл, потім частково знищено Доросині, Залісці, Любче, Тихотин, Башова.

8 липня 2018 р.
Інші новини за рубриками: Церква і держава, Рожищанський деканат, Протоієрей Василь Шняк
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери