Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниЦап Микола, протоієрейЄпархія вшанувала пам’ять жертв голодоморів
Новини

Єпархія вшанувала пам’ять жертв голодоморів

24 листопада 2018 р. На Замковій площі Луцька. Світлина інформаційної служби єпархії З нагоди Дня пам’яті жертв голодоморів в обласному центрі та деканатах відбулися поминальні заходи й богослужіння.

Зокрема, в Луцьку хресну ходу та заупокійну відправу очолив митрополит Луцький і Волинський Михаїл. Процесія, як і щороку, пройшла від кафедрального собору Святої Трійці на Замкову площу. Дорогою для молитовного спомину зупинилися біля знака милосердю волинянам, які рятували біженців зі Сходу в післявоєнний голод (територія Хрестовоздвиженського храму). Біля пам’ятного знака жертвам політичних репресій відслужили заупокійну літію.

Після молитви владика зауважив, що голодомор – це не просто знищення людей, це втрата поняття любові до ближнього. Ті, хто виконували накази забрати хліб, – це діти Каїна. Ненависть, яка панувала у їх серцях, говорила їм убити.

Ці діти Каїна були й до голодоморів, вони й зараз роблять лихо з Україною. А все тому, що ми не засвоюємо уроки історії, які повинні нас вчити милосерддя і любові до ближнього. А коли не вчимо історію, то вона має здатність повторюватися. Тому перед тим як запалити свічу, задумаймося, чи ми так лише згадуємо замордованих голодом, чи цей день нас чогось навчив, наголосив архіпастир. Тож не просто вшануймо пам’ять закатованих, а й винесімо уроки, аби такого не повторилося із нашими дітьми.

У поминальних заходах взяли участь: канцлер єпархії протоієрей Микола Цап, декан головного храму єпархії протоієрей Микола Нецькар, інше духовенство – соборне та Луцького міського благочиння, студенти Волинської православної богословської академії, голова ОДА Олександр Савченко, інші представники влади та громадськості, небайдужі лучани.

25 листопада 2018 р. Інші новини за рубриками: Волинська православна богословська академія, Кафедральний собор Святої Трійці в Луцьку, Луцький міський деканат, Митрополит Луцький і Волинський Михаїл, Протоієрей Микола Нецькар, Протоієрей Микола Цап
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери