Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниЦап Микола, протоієрейЄпархія відзначила 20-ліття архієрейської висвяти
Новини

Єпархія відзначила 20-ліття архієрейської висвяти

У день ювілею єпископської хіротонії митрополит Луцький і Волинський Михаїл очолив Божественну літургію та подячний молебень у нижньому храмі кафедрального собору Святої Трійці.

Разом із керуючим єпархію молилися: архієпископ Дніпровський і Криворізький Симеон, єпископ Ужгородський і Закарпатський Варсонофій, канцлер протоієрей Микола Цап, ректор Волинської православної богословської академії протоієрей Володимир Вакін, декани та інше духовенство, зокрема, з інших єпархій.

Під час Божественної літургії високопреосвященний Михаїл рукоположив у сан священника викладача ВПБА диякона Дениса Клюковського та випускника академії Олексія Давидюка у дияконський сан.

З вітальним адресом від Волинської єпархії виступив канцлер. Він відзначив, що протягом цих років під мудрим архіпастирським керівництвом наша єпархія стала однією з найбільших і найпотужніших в Україні. Відбулися позитивні зміни в організації та розвитку, налагоджено церковну дисципліну.

За словами о. Миколи, митрополит проявив себе здібним будівничим: було зведено новий навчальний корпус Волинської духовної школи, яка отримала статус академії, проводиться комплексна реставрація луцького Свято-Троїцького собору та триває благоустрій його території.

«За 16 років Вашого служіння на Волині зареєстровано 143 нових парафії, освячено 112 збудованих храмів, – підкреслив канцлер. – Сьогодні наша єпархія нараховує 305 парафій об’єднаних у 14 деканатів, в яких служать 232 священнослужителя, діють 6 монастирів».

Архієрей завжди займає активну державницьку, патріотичну позицію. Духовно і матеріально підтримував Помаранчеву революцію, Євромайдан, Збройні Сили України у протистоянні з російським агресором. Велика заслуга митрополита Михаїла і в тому, що сьогодні в Україні маємо свою визнану Помісну Православну Церкву.

Протоієрей Микола Цап також нагадав, що владика останнім часом багато проявляє себе в науковій сфері: успішно захистив кандидатську дисертацію у Волинському національному університеті ім. Лесі Українки та став почесним доктором Луцького національного технічного університету.

Від ієрархів з вітанням звернувся архієпископ Симеон, який тепло поздоровив волинського духовного керманича із ювілейною датою високого служіння.

В свою чергу митрополит Михаїл подякув за привітання і попросив у Бога благословення та підтримки від священнослужителів і мирян, аби й надалі реалізовувати усі задуми на благо Православної Церкви України.

22 жовтня 2020 р. Інші новини за рубриками: Кафедральний собор Святої Трійці в Луцьку, Протоієрей Володимир Вакін, Митрополит Луцький і Волинський Михаїл, Протоієрей Микола Цап
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери