Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниЦап Микола, протоієрейСобор волинських святих та актовий день ВПБА
Новини

Собор волинських святих та актовий день ВПБА

З нагоди свята всіх святих землі Волинської, що відзначається 23 жовтня, в Луцьку проведено Богослужіння та урочисті заходи.

З цієї нагоди Божественну літургію у нижньому храмі кафедральному соборі Святої Трійці очолив митрополит Луцький і Волинський Михаїл. Із ним, зокрема, молився, архієпископ Тернопільський і Кременецький Нестор, архієпископ Дніпровський і Криворізький Симеон, єпископ Володимир-Волинський і Турійський Матфей, канцлер єпархії протоієрей Микола Цап, ректор Волинської православної богословської академії протоієрей Володимир Вакін, інше духовенство.

Тут же, у храмі, відбулася посвята першокурсників. Студенти отримали благословення на носіння підрясника, склали присягу, одержали студентські квитки та залікові книжки.

У зв’язку з поширенням коронавірусу та посиленням карантинних заходів урочисту імпрезу спростили і провели у храмі. Викладачам вручили відзнаки, студентам за відмінне навчання – гранти.

У вітальному слові владика Михаїл наголосив, що сьогоднішні студенти, які вступили до духовної школи прийшли сюди не за покликом розуму, а через Божий промисел. Вони були вибрані, щоб навчатися саме тут. Тому архієрей побажав наполегливості в роботі, виконати поклик Господа та Божого благословіння.

Також привітали студентів та професорсько-викладацький склад інші архієреї та духовенство.

Відзначення Собору, тобто дня спільного вшанування, всіх святих землі Волинської 23 жовтня започатковано 1881 р. – на честь 50-ліття повернення в Православ’я Свято-Успенської Почаївської лаври, яка більше віку перебувала в підпорядкуванні уніатів.

Перелік відомих прославлених Церквою подвижників благочестя, які просяяли на Волині або пов’язані з нею, починають рівноапостольні першовчителі слов’ян Кирило та Мефодій. Цей сонм поповнюється новими іменами. Зокрема, не так давно долучилися новоканонізовані: преподобний Амфілохій Почаївський, благовірний князь Володимир Василькович, мученик Данило Братковський.

Волинській православній богословській академії вже понад 220 років. Вона є наступницею Острозької єпаршої семінарії, заснованої єпископом Варлаамом (Шишацьким) 1795 р. Протягом своєї історії навчальний заклад діяв у різних містах, кілька разів його закривали й відновлювали. У 1992 р. відбулося відродження духовної семінарії в незалежній Україні, яку 2011-го реорганізовано в богословську академію.

23 жовтня 2020 р. Інші новини за рубриками: Волинська православна богословська академія, Кафедральний собор Святої Трійці в Луцьку, Протоієрей Володимир Вакін, Митрополит Луцький і Волинський Михаїл, Протоієрей Микола Цап
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери