Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниЦерква і державаВшанували пам'ять жертв голодоморів
Новини

Вшанували пам'ять жертв голодоморів

23 листопада 2019 р. Вшанування жертв голодоморів. Світлина інформаційної служби єпархії.

З нагоди Дня пам’яті жертв голодоморів в обласному центрі та деканатах відбулися поминальні заходи й богослужіння.

Зокрема, в Луцьку хресну ходу і заупокійну відправу очолив канцлер єпархії протоієрей Микола Цап. Процесія, як і щороку, пройшла від кафедрального собору Святої Трійці на Замкову площу. Дорогою для молитовного спомину зупинилися біля знака милосердю волинянам, які рятували біженців зі Сходу в післявоєнний голод (територія Хрестовоздвиженського храму). Біля пам’ятного знака жертвам політичних репресій відслужили заупокійну літію.

У слові отець Микола зауважив, що в Україні було три голодомори: в 1921, 1932–1933 і 1946–1947 роках. Загинуло внаслідок найбільшого голоду, за приблизними оцінками, понад 7 мільйонів українців. «Це був свідомий геноцид українського народу, здійснений безбожним комуністичним режимом», – переконує душпастир. Адже протягом довгого часу відбувалося вбивство людей штучним голодом.

Тому на завершення о. Микола закликав пам’ятати свою історію, взяти з неї урок, вшанувати пам'ять загиблих, щоб лихо не повторилось. «Запалімо лампадки і свічки пам’яті, і в своїх молитвах згадаймо всіх українців, невинно заморених голодом».

У поминальних заходах взяли участь: духовенство – соборне та Луцького міського благочиння, студенти Волинської православної богословської академії, представники влади й громадськості, небайдужі лучани. Люди принесли із собою пам'ятні колоски, які у цей день стають символом того страшного часу.

24 листопада 2019 р. Інші новини за рубриками: Церква і держава, Луцький міський деканат, Протоієрей Микола Цап
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери