Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниВ Угринові на Горохівщині освятили новий храм
Новини

В Угринові на Горохівщині освятили новий храм

10 вересня 2017 р. В Угринові. Світлина інформаційної служби єпархії.

Парафія Воздвиження хреста Господнього в с. Угринів Горохівського деканату спорудила ще одну церкву – на кладовищі. На честь Великомучениці Варвари її освятив митрополит Луцький і Волинський Михаїл та очолив тут Божественну Літургію.

Спочатку то мала бути цвинтарна каплиця, але вона вийшла більшою, ніж планувалося. Кілька років Божий дім пустував, аж поки місцевий політик та підприємець Андрій Турак виділив кошти на капітальний ремонт зсередини. Так постав Свято-Варваринський храм.

Виголошуючи проповідь на завершення Служби Божої, архієрей зауважив, що це місце об’єднало два світи: людей, які живуть тут тілом і душею, і тих, хто живе тут лише тілом. Але Господь, люблячи людину, дає їй надію, що «незабута вона в своїх справах і в своєму бутті», – наголошує високопреосвященний.

Усе звершується в цьому світі за промислом Божим. Людина приходить у цей світ і відходить із нього за волею Божою. Господь як Даритель життя сподобив тебе прийти сюди для того, щоб ти виконав тут свою місію і залишив по собі пам’ять. «Якщо живеш по волі Божій, то і життя твоє не має закінчення», – переконаний керуючий єпархією. Всевишній продовжить твоє існування в іншому світі. Тому ті, що покинули нас, завжди залишаться живими перед Богом, у наших молитвах та у своїх справах.

Із владикою служили декани: горохівський – протоієрей Андрій Сидор, луцький районний – протоієрей Володимир Присяжнюк, настоятель громади священик Микола Сегет й інше духовенство. Разом з усіма молився голова сільради Віталій Шпиль.

Православна громада в Угринові є однією з тих, котрі в 2014 р., з початком російської агресії, вийшли з Московського й увійшли в Київський Патріархат. На жаль, перехід не відбувся безболісно. Бажання парафіян не розділив настоятель, вирішивши залишитися в УПЦ (МП), у чому його підтримало кілька сімей. Вони почали використовувати для молитви будинок, у якому мешкав батюшка, проте який належить громаді Київського Патріархату. Тож конфлікту, судової тяганини оминути не вдалося.

Адепти ж «русского мира» не оминули можливості зробити з цієї справи показову картинку для ЗМІ окупантів – представити суто майнову проблему, як приклад «переслідування» УПЦ (МП). А тим часом суди всіх інстанцій вирішили справу на користь парафії Київського Патріархату, яка справедливо не бажає, щоб цю її хату використовував священик іншої юрисдикції.

11 вересня 2017 р. Інші новини за рубриками: Горохівський деканат, Митрополит Луцький і Волинський Михаїл, Протоієрей Володимир Присяжнюк, Протоієрей Андрій Сидор
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери