Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна Новини14 жовтня – Покрова Пресвятої Богородиці
Новини

14 жовтня – Покрова Пресвятої Богородиці

Ікона «Луцька Покрова»

З нагоди свята у храмах єпархії пройдуть Богослужіння. У луцькому кафедральному соборі, зокрема, Літургія розпочнеться о 10.00.

Як повідомляє єпархіальний календар, 20 літ тому (у 1997 р.) відбулося освячення собору Покрови Пресвятої Богородиці в Ківерцях. Окрім цього, престольні празники відзначатимуть Покровські громади в Луцьку, Ковелі, селах Журавлине (Шайно) Старовижівського деканату, Зелена, Поворськ, Любитів Ковельського районного, Крупа, Лаврів, Княгининок, Михайлівка, Хорохорин Луцького районного та Перемиль Горохівського благочинь.

«Діва нині предстоїть у церкві та із сонмом святих невидимо за нас молиться Богові», – так у піснеспіві, який лунає цього дня в храмах, оспівується духовний сенс цього свята.

Дивовижно, але греки, спадкоємці духовної традиції Візантії, забули це торжество: після захоплення в 1453 році Царгорода турецькими військами згадка про святкування Покрову зникає з візантійських святців. Вона з’явилася в грецьких богослужбових книгах лише після Другої світової, але традиція відзначати Покров там так і не відродилася.

Натомість у нас та на теренах усіх держав – духовних наступниць Київської Русі це свято відзначається з особливою урочистістю, хоч формально й не належить до дванадцяти великих у році. Сталася ця дивна подія в Х столітті в Константинополі. Місто оточили вороги: за одними історичними даними, то були сарацини, за іншими – русини-язичники. Греки були не в силі захиститися від них. У надії на милість Божу імператор звелів усім зібратися для молитви у Влахернському храмі, де зберігалася риза Божої Матері.

О четвертій годині ночі святий Андрій, Христа ради юродивий (до речі, слов’янин за походженням), підвів у молитві очі й побачив Діву Марію в оточенні ангелів і багатьох святих: Пречиста слізно молилася за християн, а потім зняла сяючий покров, яким було вкрито Її голову, та розгорнула його над усіма, хто тієї ночі молився в храмі. Це було тоді відкрито й учневі Андрія блаженному Єпифанію. Спостерігаючи дивне видіння, учитель запитав учня: «Чи бачиш, брате, Царицю і Госпожу, Яка молиться за увесь світ?» На що почув: «Бачу, отче, та жахаюся…» Підбадьорені розповіддю про небесне заступництво Богородиці, греки, хоч і з малими силами, рішуче взялися захищати рідне місто та здобули перемогу.

Свято Покрови Пресвятої Богородиці встановлено в Київській Русі за сприяння благовірного князя Володимира Мономаха (хоча існує й інша версія).

Здавна Покрова особливо вшановується в Україні – саме на її честь освячено більшість козацьких церков. Покровським був головний храм Запорізької Січі, бо з перших років свого існування українське козацтво зверталося до Божої Матері з надією, що покриє Своїм омофором православне воїнство під час відстоювання віри чи звільнення братів і сестер із бусурманського полону.

І хоча козацьке військо зазвичай було нечисленним, як і колись захисники Константинополя, але Божа Мати так само милостиво розкривала Свій святий покров над тими, хто з вірою Христовою звершував праведну справу.

14 жовтня ми також відзначаємо День захисника України, День українського козацтва та за усталеною традицією – день створення УПА.

10 жовтня 2017 р.
Інші новини за рубриками: Єпархія
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери