Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниУ Луцьку святкуватимуть Різдво Христове двічі?
Новини

У Луцьку святкуватимуть Різдво Христове двічі?

Група парафіян звернулась із відкритим листом до митрополита Луцького і Волинського Михаїла з проханням про запровадження святкування Різдва за новоюліанським календарем, тобто 25 грудня, не відкидаючи і юліанського, 7 січня.

Як повідомив сайт pershyj.com, депутати обласної та Луцької міської рад, члени товариства «Просвіта» й інші активісти просять у високопреосвященного служити різдвяні відправи в кафедральному соборі Святої Трійці вже у грудні цього року, і так започаткувати традицію.

Адже більшість Православних Церков у цілому світі святкують Різдво за новим стилем. «Проте Україна досі залишається у радянській (на тепер – російській) парадигмі, святкуючи Різдво 7 січня у компанії з агресором Росією», – йдеться в листі. Однак його автори не заперечують святкування Різдва 7 січня, щоб не порушувати старої традиції тим вірним ПЦУ, хто її дотримується.

Зазначимо, що ідея календарної реформи для Українського Православ’я не нова. Розглядаючи дискусії на цю тематику, газета «Волинські єпархіальні відомості» в № 2 за 2019 рік вмістила статтю «ПЦУ і новий стиль». У ній ідеться, що деякі автокефальні Церкви, котрі мають статус державних, перейшли на новий стиль тоді, коли на нього перейшли їхні держави. Потім цей процес поширився й на інші. Але майже в усіх із цього приводу сталися розколи. Особливо великі, багатомільйонні, старостильні Церкви існують у Румунії та Греції. Дві Православні Церкви – Польська і Македонська – через тривалий час повернулися на старий стиль, бо лише маленька частка церковного народу стала новостильною. Окрім того, коли перейти на новий стиль, то не тільки щодо Різдва, а й щодо всіх нерухомих свят: Стрітення, Благовіщення, Преображення, Успіння… Тим часом щодо свят рухомих стиль залишається старим.

Стосовно ж звернення парафіян – владика Михаїл із розумінням ставиться до цієї ініціативи, може благословити відправу різдвяного богослужіння 25 грудня. При цьому єпархіальний архієрей наголошує, що не йдеться про відміну святкування Різдва Христового 7 січня. А ті, хто хоче його відзначити одночасно з Вселенським Патріархатом та іншими Православними Церквами 25 грудня, мають і Пилипівку розпочати раніше, а саме 15 листопада.

14 листопада 2019 р.
Інші новини за рубриками: Міжконфесійні контакти, Кафедральний собор Святої Трійці в Луцьку, Митрополит Луцький і Волинський Михаїл
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери