Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниПаломництвоЄпархія відзначила свято Холмської Богоматері
Новини

Єпархія відзначила свято Холмської Богоматері

Акафіст до Пресвятої Богородиці перед Її Холмським образом. Світлина інформаційної служби єпархії

У день Різдва Пресвятої Богородиці та Її Холмського чудотворного образа в Луцьку відбулося щорічне паломництво: хресні ходи та богослужіння перед цією святинею, яка датується ХІ ст. та зберігається у Музеї волинської ікони.

Одна процесія прийшла від храму Холмської Богоматері під проводом міського декана протоієрея Михайла Онищука. А канцлер єпархії протоієрей Микола Цап очолив хресну ходу духовенства і мирян із кафедрального собору Святої Трійці.

Молитву перед святинею правили на ґанку музею. Прочани підходили, вшановували чудодійний образ, складали пожертви на реставрацію волинських реліквій, а духовенство служило акафіст. Оскільки людей прийшло чимало, його довелося повторити ще двічі.

У богослужінні також взяли участь ректор Волинської православної богословської академії протоієрей Володимир Вакін разом із викладачами та вихованцями цього вишу, декани протоієреї Анатолій Александрук та Іван Бонис, багато інших священнослужителів переважно з Ковельщини, завідувач Музею волинської ікони Тетяна Єлісєєва зі співробітниками.

Щороку ми маємо нагоду прийти сюди, прославити Божу Матір і просити Її небесного покрову, захисту й заступництва для себе, своїх рідних, зазначив о. Микола у слові. «Але з-поміж тих проватних потреб, ми ще маємо сьогодні за обов’язок помолитися, аби Мати Божа так розпорядилася, щоби запанував мир у нашій державі».

Виступаючи на завершення богомілля, Т. Єлісєєва висловила подяку митрополитові Луцькому і Волинському Михаїлові, священикам і мирянам нашої Церкви за пожертви на підтримку реставрації давніх ікон нашого краю.

Відтак у залі цього музею, де постійно зберігається Холмський образ, ієрей Євген Маласпіна перед ним уперше відслужив акафіст Богородиці Холмській у перекладі на англійську мову. Молільниками були викладачі та студенти факультету романо-германської філології Східноєвропейського національного університету ім. Лесі Українки. Потому перед ними виступили перекладач, кандидат філологічних наук, доцент цього вузу, член Спілки християнських письменників України Наталія Добжанська-Найт і літредактор інформаційно-видавничого центру єпархії, автор цього акафіста, теж член СХПУ Віктор Гребенюк.

21 вересня 2017 р. Інші новини за рубриками: Паломництво, Кафедральний собор Святої Трійці в Луцьку, Луцький міський деканат
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери